Какво да правиш, за да бъдеш здрав/а [част първа]

2015-12-01 16:34:00
Какво да правиш, за да бъдеш здрав/а [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

За да бъдеш в добра форма и да се чувстваш здрав/а, трябва да спазваш някои основни правила и да имаш навици. Ето на кои навици да се научиш, за да бъдеш в перфектно физическо и психическо състояние.

 

Стегни мускулите си. Докато седиш пред компютъра или чакаш автобуса на спирката, стягай и отпускай седалищните мускули. За да има максимален ефект от упражнението, брой мислено до 10 преди да отпуснеш.

 

Яж броколи. Те съдържат елементи, които намаляват риска от тумори. Добре е да присъстват редовно в менюто ти, но приготвени на пара или бланширани, за да запазят всички ценни съставки.

 

 

Пей. Винаги, когато почувстваш нужда да се разтовариш. И без да се срамуваш от фалшивите тонове. Не е задължително да имаш публика, спокойно можеш да пееш и под душа в банята, стига съседите ти да не се оплакват. Доказано е, че пеенето премахва стреса, полезно е за гласа и повишава настроението.

 

Търси баланса. Когато имаш възможност, поне веднъж дневно, стой на един крак за известно време. Например, докато си миеш зъбите или почистваш грима от лицето. Това упражнение е полезно не само от психологическа гледна точка, но и за стягане на цялото тяло.

 

Яж горски плодове. Дори и в замразено състояние, те са изключително полезни за организма, тъй като съдържат антиоксиданти. Също така имат принос за доброто функциониране на бъбреците.

 

Мий зъбите си 2 пъти дневно. Сутрин и вечер е задължително да го правиш, за да избегнеш появата на кариеси. Чистотата на зъбите има връзка със сърдечните заболявания. Бактериите, които остават в устата навлизат в кръвта и така могат да увредят сърдечносъдовата система.

 

Пази се от слънцето. Дори и през зимните месеци е добре козметиката, която използваш, да има UV филтър. Така ще бъдеш сигурна, че предпазваш кожата от преждевременно стареене, причинено от вредните слънчеви лъчи.

 

Усмихвай се. Прави това винаги, когато почувстваш тъга, притеснение или някой те ядоса. Усмивката, дори когато е насила, предпазва от стрес и депресивни състояния. Ако се чувстваш твърде потиснат/а, седни удобно, изправи гърба и раменете, поеми дълбоко дъх и се усмихни широко на света. След това той ще ти се струва поне малко по-добър.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия