Какво трябва да знаеш за охлаждането/подгряването на някои храни

2015-11-11 16:03:00
Какво трябва да знаеш за охлаждането/подгряването на някои храни
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато една храна изстине или е извадена от хладилника за подгряване не е вкусна. Не само това е минусът, но според проучвания нагряването на някои храни може да бъде опасно за здравето ти. При охлаждането също има особености, с които е добре да се съобразяваш. Ето с кои храни да внимаваш.

 

Целина, цвекло и спанак. Затоплянето на някой от тези зеленчуци може да увеличи токсичността на нитратите и да ги превърне в канцерогенни. Ако имаш останало ястие, съдържащо някой от тези зеленчуци и искаш да го хапнеш, добре е при възможност първо да отстраниш тези зеленчуци и едва тогава да сложиш ястието да се стопли.

 

Картофи. Храните, които съдържат картофи са доста любими на повечето хора, но за жалост положението при тях е по-деликатно. Ако сготвените картофи бъдат оставени да се охладят на стайна температура постепенно, вместо да бъдат прибрани топли в хладилника, по-високата температура може да провокира растежа и размножаването на бактерии, които предизвикват неприятни последици за здравето. Затова е най-добре картофите да бъдат прибирани по най-бързия начин на студено, в хладилник, вместо да бъдат оставяни да изстиват на стайна температура.

 

Пилешко. То също е консумирано ежедневно. Протеиновата структура на това диетично и масово консумирано месо се променя, след като охлажданото вече в хладилника пилешко се затопли отново. За да нямаш храносмилателни проблеми, добре е, когато отново го топлиш, да не е само леко, а да го стоплиш добре, така че цялата мръвка да се сгорещи.

 

 

Ориз. При ориза отново, както при картофите, е важно как ще се съхранява, преди да бъде затоплен отново. Суровият ориз може да съдържа бактерии, които предизвикват хранителни натравяния. Когато оризът се обработи топлинно, спорите на тези бактерии може да оцелеят, което отново означава, че ако оризът не се слага веднага след приготвянето в хладилник, а се оставя да се охлажда на стайна температура, това може да предизвика растеж на токсичните за организма бактерии. Те пък, от своя страна, причиняват диария, повръщания, силни болки в корема. Дори силното претопляне на ориза не може да унищожи тези бактерии, така че го съхранявай в хладилник.

 

Яйца. Повторното затопляне на богатите на протеини варени и бъркани яйца ги прави токсични. Така консумацията им може да предизвика истинска поразия в храносмилателната система.

 

Гъби. По принцип е добре гъбите да се консумират веднага след приготвянето им и да не се оставят за повторно ядене, особено пък след подгряване. Това е заради протеините в тях, които започват да се променят неблагоприятно (за стомаха ти) още в момента на отрязването на гъбите. Това положение се влошава с времето след разрязването им. Така че яж по-бързо, за да не се развалят.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия