Храните, които да консумираш, за да останеш здрав/а през есента

2015-11-02 20:04:00
Храните, които да консумираш, за да останеш здрав/а през есента
Снимка: freedigitalphotos.net

Навън започва да става все по-студено и по-студено, а следователно и вирусите започват да нападат все повече хора. Ето храните, които да консумираш, за да се предпазиш от простудни заболявания.

 

Нар. Той действа като естествен антиоксидант. Най-полезен е в периода от октомври до декември, тъй като тогава е най-свеж. След това започва да изсъхва и постепенно губи функциите си. Гледай да вземеш по-тежък нар, иначе означава, че не е узрял и няма да пусне сок. Също така е важно цветът на кората да бъде наситен и бляскав. Колкото по-ярък е нарът, толкова той е по-богат на антиоксиданти.

 

 

Целина. Подсилва имунитета.  Този зеленчук е много подходящ при смяна на сезоните, тъй като притежава силно укрепващи и стимулиращи имунитета свойства. Няма значение как точно ще се консумира. Коренът на целината е полезен както суров (настърган в салата например), така и сварен (в крем супа) или задушен на пара (като основно ястие или гарнитура). Важното е да присъства редовно в менюто, за да има действителен ефект от нея. Целината е и диуретик, защото е богата, на вода и калий. Благодарение на високото съдържание на полезни фибри, тя също така регулира и стимулира чревната дейност. Идеална е за детоксикация на организма. По-дребните екземпляри са по-нежни и хрупкави, което ги прави по-добри за сурова консумация. За да запазиш по-дълго ценните вещества в целината, съхранявай я увита в хартия и в хладилник, но не повече от 10 дни.

 

Кестени. Можеш да ги консумираш на закуска. Те са богати на скорбяла. А консумирани сутрин, кестените дават необходимата за деня енергия на организма, без да утежняват работата на стомашно-чревния тракт. Най-вкусни и полезни са печени. Колкото по-едри са кестените, толкова по-добре, защото са по-богати на ценни вещества. Когато ги избираш, имай предвид, не добре узрели са онези, при които кората е цялостна, а ядката, след отваряне, има светъл цвят. Ако е зеленикава, това означава, че не е узряла, а ако ядката е тъмна, това говори, че кестените са стари.

 

Цвекло. Изключително полезно е, особено ако страдаш от високо кръвно. Цвеклото помага да се контролира високото кръвно, защото съдържа нитрати. Те действат като водоизолатори. Качественото цвекло не трябва да има петна. То трябва да бъде твърдо, гладко и яркочервено. Не си взимай прекалено едро, тъй като не съдържа необходимото количество сок. След консумация урината ти може да бъде червена, не се стряскай.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия