Какви ядки да ядем, ако искаме да се отървем от излишните килограми

2015-10-28 16:32:00
Какви ядки да ядем, ако искаме да се отървем от излишните килограми
Снимка: iStock

Голяма част от хората, които искат да се отърват от излишните килограми, наблягат на консумацията на сурови ядки. Те са изключително полезни и съдържат много ценни за организма вещества, но и са доста калорични, затова трябва да се внимава с тях.

 

Колко и какви ядки да ядем?

 

Ядките са пълни с фибри, протеини, минерали, витамини и полезни за организма мазнини. Те подобряват метаболизма и подпомагат намаляването на холестерола, благодарение на ненаситените мазнини, които имат. Някои ядки обаче имат голямо количество мазнини, които водят до напълняване. Кои са те?

 

Кашу, бразилски орехи, макадамия – те са богати на мазнини и не са подходящи за хора, които искат да отслабнат.

 

Шамфъстък, пекан, орехи – съдържат средно количество мазнини, т.е може да се консумират, но без да се прекалява.

 

Кестенови ядки, лешници, бадеми – имат ниско съдържание на мазнини и се препоръчват при отслабване.

 

Ако искаш да се отървеш от излишните килограми, трябва да хапваш до 30 грама сурови ядки дневно от тези, които са със средно или ниско съдържание на мазнини.

 

Шамфъстък


 

Той е изключително богат на витамин В6, който балансира хормоните в човешкото тяло. Подходящ е за жени, които имат проблеми с цикъла. В шамфъстъка има два вида антиоксидант, който защитава очите.

 

Орехи – според специалистите те борят успешно рака. Консумацията на орехи води до намаляване на лошия холестерол, защото са богати на омега-3 мастни киселини. Ако не консумираш мазна риба редовно, добре е да хапваш често орехи.

 

Пекан – той е много мощен антиоксидант, който е богат на олеинова киселина. Също така съдържа витамин В3, който подпомага усвояването на енергията на храната ни. Така че, ако често нямаш достатъчно енергия и се чувстваш уморен, хапвай пекан.

 

Кестенови ядки – те са с най-ниско съдържание на мазнини от всички видове ядки. Богати са на фибри, витамин В и витамин С.

 

Лешници


 

Лешниците нормализират нивата на хомоцистеина и са подходящи за хора, които имат проблеми със сърцето или Паркинсон. Лешниците подобряват кръвообращението, функциите на мозъка и се борят успешно с алергии.

 

Бадеми – те са богати на калций и е добре да се консумират редовно от хора, които избягват млечните продукти. Също така бадемите са богати на витамин Е, който пък спомага за хубава кожа. Препоръчително е да се консумират необелени, защото обвивката им е богата на флавоноиди, който е полезен за сърцето.

 

Кога да хапваме ядки? 

 

Може да се консумират между храненията, когато ти стане гладно, а е рано за обяд или вечеря. Накисни ги във вода от предния ден, за да отстраниш вредните за нас ензимни инхибитори. На сутринта ги отцеди и ги постави в малка кутийка, която може да вземеш със себе си. Когато усетиш глад, хапни няколко ядки. Те ще притъпят апетита ти и ще си сит, докато дойде време за следващото хранене. Я

 

дките наистина са изключително полезни за здравето и много вкусни, но, за съжаление, са и доста калорични, затова човек трябва да внимава с количеството, което приема.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия