Продуктите за красота, които да не споделяш с никого

2015-11-10 19:05:00
Продуктите за красота, които да не споделяш с никого
Снимка: freedigitalphotos.net

Доста разпространена практика сред тийнейджърите е да споделят дрехи,   козметика и храна с приятелите си. Това обаче понякога може да бъде опасно. Ето кои продукти не е желателно да споделяш с никого и защо.

 

Четката си за лице. Крие риск от инфекции. Дори след като я изчистиш, по стените ѝ остава остатък от мъртви клетки. Тази среда е доста благоприятна за бактериите. Почти същото се случва и с четките за зъби. Тези продукти са единствено за лична употреба. Не е хубаво да ги споделяш дори с гаджето си.

 

Козметика за очи. Може да развиеш конюнктивит. Влажната лигавица, която формира мембраната на очите е доста податлива на бактерии. Тя има най-ниско ниво на защита от която и да е друга част на кожата ти. Това провокира инфекция. Още по-малко ако четката на спиралата/очната линия/молива се докосне до чуждо око, тогава рискът е огромен да развиеш най-вече конюнктивит.

 

Четка за грим. Възможно е кожата ти да се инфектира. Микроорганизмите обожават да се крият между косъмчетата на тези четки, тъй като обикновено те се навлажняват. Ако предоставиш четката си за грим на някой друг, рискуваш да получиш обмен на микроби. По-добре всеки да си има своя.

 

 

Ножчета за бръснене. Възможно е да си предадете инфекция по кръвен път. Когато ги използваш върху кожата си, след това по тях остават влажни косъмчета, които съдържат бактерии. Още повече, след като се установят между остриетата. По този начин там заживяват микроорганизми, които при контакт с чужда кожа могат да бъдат заразни.

 

Продукт в шишенце/бурканче. Там също живеят бактерии. Когато пъхнеш пръста си вътре, бактериите, които са полепнали по ръцете ти се установяват в шишето/бурканчето. Тези организми обожават тъмната и влажна среда, затова е възможно да свършиш с инфекция на кожата. Вероятността се засилва още повече, когато във флакона бъркат още пръсти, тогава даденото шишенце става свърталище на микроби.

 

Червило. Най-голямата опасност е да се появи херпес на устата. Устните сами по себе си са свърталище на бактерии. Епидермалният слой в тази област е по-малко защитен, следователно е по-податлив на вирусни инфекции, какъвто е херпеса. Недей да споделят червилото си с приятелки, ще си обмените бактериите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия