Препоръчват ни да спим чисто голи. Защо?

2015-10-26 14:31:00
Препоръчват ни да спим чисто голи. Защо?
Снимка: Dreamstime

Повечето хора спят с пижами и нощници нощно време, като смятат, че така е по-полезно за тях. Според наскоро направено проучване обаче е добре хората да спят голи или с минимално количество дрехи заради терморегулацията. Липсата на дрехи я прави значително по-ефективна, което води до подобряване качеството на съня.

 

Когато човек заспи, температурата на тялото му пада, но е възможно дрехата да попречи, което може да доведе до безсъние. Също така прекалено високата температура не дава възможност на организма да отделя хормона на растежа, който е изключително важен за възстановяването на клетките. Вместо това се отделя хормон на стреса и има прилив на инсулин. В такава ситуация тялото предпочита да се запасява с мазнини, а не да ги изгаря.

 

 

Голяма част от учените смятат, че спането голи нощно време забавя процеса на стареене. Причината отново е в хормона на растежа, благодарение на който се извършва ремонт на клетките и организмът по-успешно се преборва с някои кожни проблеми и появата на бръчки.

 

Статистиката показва, че 57% от двойките, които спят голи, са доволни от взаимоотношенията си. Със същото могат да се похвалят 47% от привържениците на нощниците и пижамите. Причината е контактът с партньора, който провокира отделянето на хормона окситоцин, известен като хормон на любовта.

 

Също така спането без дрехи дава възможност на тялото да диша и по този начин шансът за поява на гъбички се свежда до минимум.

 

Учените са достигнали и до извода, че мъжете, които искат да имат деца, е препоръчително да спят голи и да носят по-широко бельо, за да може спермата им да е максимално качествена, а не да се уврежда от тясното бельо или от прегряването на тялото.

 

Освен че е добре хората да спят голи, хубаво е и да имат качествен сън. За да бъде сънят ти идеален, трябва да си легнеш точно в 22.37 часа с две пухени възглавници и топъл пухен юрган. Повечето хора зимно време имат по-лош сън, защото спалните им не са достатъчно добре отоплени. 25% от участниците в анкетата дори споделили, че не сменят домашните си дрехи, за да им бъде по-топло под завивките. Само 25% оставят отоплението включено през нощта. Всеки десети анкетиран пък споделя, че се загрява с глътка алкохол преди лягане. На жените обикновено им е винаги студено, затова доста мъже стават и тайно отварят прозореца, докато половинката им спи.

 

От октомври до февруари хората спят средно 6 часа и 15 минути, което е с цели 40 минути по-малко, отколкото през топлите месеци от годината. 60% от анкетираните споделили, че се чувстват по-уморени през зимата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия