Сигурно доста често ти се случва вашите да те карат да ядеш тиква, казвайки, че е полезна. Всъщност това е истина. Трябва да си я хапваш, дори да не с ѝ голям почитател, защото тя е сред най-богатите на витамини и антиоксиданти зеленчуци. Можеш да я консумираш по различен начин – варена, поръсена със захар или пък с мляко. Ще те запознаем с още някои от нейните функции.

 

Всъщност интересното е, че тиквата е еднодомно растение. Това означава, че съществува и в двата пола на едно растение (мъжки и женски). Малцина знаят също така, че от нея може да се приготви и сок, който да бъде пит в суров вид. Този сок разполага с всички необходими нужни хранителни вещества и ензими. Оранжевият сок, приготвен от сурова тиква, има високо пречистваща сила. Изключително богат е на калций. Намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Сок от сурова тиква, с броколи и моркови, е изключително добра комбинация за здрави кости.

 

 

Също така тиквата се препоръчва и при язва. В нея е налична правилната комбинация от лечебни свойства, които успокояват стомашно-чревния тракт като лекуват храносмилателните нарушения. Най-добрият вариант да ги доставиш на организма си е под формата на сок. Когато е суров, той има и изразено диуретично свойство, използва се при сърдечни и бъбречни отоци. Приемът му помага да се отървеш от токсините и ненужните вещества. За оптимални резултати се приема в продължение на 3-4 месеца по 1/2 кг тиква в суров вид. Друг вариант е по 1.5 кг варена или печена тиква на денонощие. В ежедневното меню сокът от този зеленчук може да бъде включен детоксикираща храна.

 

Доказано е, че сокът от тиква засилва неимоверно имунната система. Приемът му помага за производството и работата не белите кръвни клетки. Той помага и за бъбреците. При целенасочено лечение често се използва не меката част, а прясно изцеденият сок от сурова тиква. Приема се по половин чаша на ден. Освен че лекува, сокът успокоява съня.

 

А в някои други страни като Индия, тиквата има още едно приложение. Доказано е, че воден екстракт от зеленчука, когато е суров възпрепятства размножаването на туберкулозната бактерия.

Автор: Nadejda Atanasova