Шоколадова терапия

2015-10-20 19:01:00
Шоколадова терапия
Снимка: iStock

Шоколадът е любимото сладко изкушение на много хора. Те обаче надали знаят, че той има и доста широко приложение в козметиката. Шоколадовите терапии са доста любими на повечето жени. Ще те запознаем с неговото приложените в козметиката, както и с шоколадова маска, която да си направиш в домашни условия.

 

Като за начало трябва да знаеш, че шоколадът е силен антиоксидант, който осигурява на кожата необходимата влага и мазнини. С шоколад и какао можеш да направиш кожата си много по-мека и хидратирана, а косата – по-лъскава и здрава. Флавоноидите, които се съдържат в какаото, донасят на кожата много полезни витамини и минерали. Те също така я защитават от вредните за здравето ѝ UV лъчи и подобряват кръвообращението. Резултатът е по-лъскава и нежна кожа.  Витамините, съдържащи се пък в шоколада А, С, D и Е, както и минералите желязо, калций и цинк са съставките, които се грижат за еластичността ѝ.

 

 

Освен кожата, какаото и шоколадът подхранват и косата. Минералите мед, цинк и желязо се отразяват много добре на скалпа и подобряват притока на кръв. По този начин косата расте по-бързо, става по-мека и по-бляскава.

 

Сега ще ти покажем как да си направиш домашна маска с шоколад: 


2 с.л. разтопен черен шоколад, 2 с.л. мед и 1/2 ч.ч. кисело мляко се разбъркват и се нанасят върху косата. Покрий главата с шапка за баня и остави маската да подейства 45-50 минути. След това изплакни с хладка вода. Желателно е да нанесеш балсам за коса, за да може косата ти да не се заплита и скубе при разресване, както и да бъде по-мека. Балсамът вреди на косъма много по-малко от шампоана, така че ти препоръчваме да го използваш по-често.

 

Направи си скраб за тяло, като използваш равни количества разтопен черен шоколад и утайка от кафе. Кофеинът и флавоноидите ще отстранят мъртвите клетки от кожата.

 

 

Ексфолиант за лице може да си забъркаш като смесиш 2 с.л. какао, 1 с.л. мед, 2 с.л. заквасена сметана и 3 с.л. стрит овес. Те се нанасят по лицето с кръгообразни движения, след което се изплакват.

 

По време на къпане би могла да използваш домашен ексфолиант от 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/2 ч.ч. бяла захар, 1/3 ч.ч. бадемово олио, 2 с.л. какао и 10 капки етерично масло от мента.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия