Не хапваш много, а пълнееш. Защо се получава така?

2015-09-28 11:30:00
Не хапваш много, а пълнееш. Защо се получава така?
Снимка: iStock

Има хора, които хапват каквото си поискат и когато си поискат и въпреки това са стройни и се радват на добре изглеждащо тяло. А има и такива, които се лишават, броят си калориите и въпреки това имат излишни мазнини. Защо се получава така?

 

Бързият метаболизъм е важен за постигането и поддържането на желаните килограми. Той е този, който преобразува храната и напитките в енергия и по този начин организмът ни функционира правилно. Дори, когато човек си почива, тялото му има нужда от енергия, за да извършва редица процеси като дишане, циркулиране на кръвта и т.н. Процесът, при който тялото използва за основните си функции, се нарича базален метаболизъм.

 

Виж кои са факторите, които го определят:

 

Възраст – с течение на времето мускулната маса започва да навалява, което води до намаляване на скоростта, с която се горят калориите. Въпреки че има и доста млади хора без достатъчно мускулна маса, които имат проблеми с килограмите.

 

Пол – по принцип представителите на силния пол имат по-малко мазнини и повече мускулна маса от дамите. Затова на тях им е по-лесно да отслабват и по-лесно горят калории.

 

 

Размер и състав на тялото – мъжете и жените с наднормено тегло и повече мускули изгарят повече калории, дори когато си почиват.

 

Въпреки че повечето хора са на мнение, че излишните килограми са вследствие на бавен метаболизъм, това не е точно така. Човек започва да трупа излишно тегло, когато приема повече калории, отколкото изразходва. Дори да тренираш, ако хапваш повече и по този начин компенсираш физическото натоварване, няма как да имаш тялото, което желаеш.

 

И все пак понякога наистина бавният метаболизъм е виновен за излишните килограми. Виж кои са най-честите причини за това:

 

Начин на живот – има доста навици, които могат да окажат влияние върху теглото ти и да забавят твоя метаболизъм. Дори някои лекарства са в състояние да забавят метаболитните процеси в човешкото тяло. Когато се храниш нередовно или нарочно пропускаш ядене, също допринасяш за забавяне на метаболизма ти. Това се получава, защото тялото ти не знае кога ще му доставиш нужното количество калории и започва да си ги складира под формата на мазнини.

 

Възраст – доказано е, че чистата мускулна маса изгаря повече калории, отколкото мастната тъкан. Тоест, когато човек има повече мускули, неговият метаболизъм работи по-бързо. С напредване на възрастта процентът на мускулната маса намалява, което оказва влияние върху метаболизма и той става по-бавен.

 

Генетика – добрата новина е, че има хора, които по рождение са с бърз метаболизъм. Това, разбира се, не означава, че другите трябва да се примирят със съдбата си и да си седят дебели. Ако спортуваш редовно и спазваш добър хранителен режим, със сигурност ще забързаш метаболизма си и ще постигнеш тялото, за което мечтаеш.

 

 

Калории – мъжете и жените, които прекаляват с хапването и приемат големи количества калории, а изразходват малко, имат проблеми с килограмите и това не е никак учудващо. Също така те имат високи нива на кръвна захар. По този начин тъканите не успяват да асимилират частично разделената глюкоза, тя се натрупва в клетките и забавя метаболизма.

 

Хормонални проблеми – има заболявания, които правят метаболизма бавен. Такова, например, е Синдромът на Кушинг – болест, която се развива, когато тъканите са изложени на кортизол за продължителен период от време. Това води до забавяне обмяната на веществата и натрупвате на излишни килограми. Наличието на диабет също води до забавяне на метаболизма.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия