Как да останеш слаб/а през зимата?

2014-11-24 13:59:00
Как да останеш слаб/а през зимата?
Снимка: thinkstockphotos.com

Есента е почти към края си, остават броени дни до настъпването на зимата. И с всеки изминал ден идването на дядо Коледа се усеща все повече и повече. Моловете и училище са украсени, хората сякаш са по-ведри и сплотени, а и навън е доста студено, особено сутрин. Вечерно време се стъмва по-рано, яде ти се често и по много. Не се притеснявай, не е задължително да напълнееш през студените зимни месеци. Не, че не е невъзможно, но може да го избегнеш, ако спазваш няколко прости правила:

 

Наслаждавай се на времето, докато се разхождаш – навън може да не е над 20 градуса, но това не бива да ти пречи да се разхождаш из града или сред природата и да се наслаждаваш на времето. Ако си от зиморничавите личности, просто се облечи по-добре. Колкото и да е студено навън, нямаш право да се оплакваш и да се застояваш у дома. Колкото повече се движиш, толкова по-малък е шансът да натрупаш излишни килограми през зимата. Ако използваш градски транспорт, слез няколко спирки по-рано и се прибери у дома или отиди там, накъдето си тръгнал, пеша.

 

 

Бори се с въглехидратите – когато слънцето залязва рано и навън е студено, нормално е да ти се хапва повече, отколкото по принцип. Не се поддавай на това! Старай се да не променяш менюто си и избягвай висококалоричните храни, защото те ще те заситят за момент, но впоследствие ще почувстваш отново глад и като нищо ще е по-силен от преди. Затова наблегни на консумацията на здравословна храна. По-добре да хапваш често и по малко, отколкото рядко и по много и то основно нездравословни ястия.

 

Засищай се с нискокалорични супи – супите са идеалното хапване през студените зимни месеци. Няма нищо по-хубаво от това да си се намръзнал навън, да се прибереш у дома и да се стоплиш с гореща супа. Затова се старай да ги консумираш често. Супите са нискокалорични, здравословни и засищащи.

 

Хапвай повече зелени храни – замислял ли си се колко от храните в менюто ти са зелени? През зимата трябва да наблегнеш на тяхната консумация, за да повишиш имунитета си и да се предпазиш от върлуващите грипове. Също така зеленчуците са нискокалорични, така че хем ще се засищаш, хем ще си здрав, хем няма да трупаш излишни килограми. 3 в 1! :)

 

Отиди на разходка в планината - там е с няколко градуса по-студено от града, но природата е толкова красива през есента, че ще забравиш за студа. Облечи се добре, информирай се предварително какво ще бъде времето, вземи компания със себе си и отиди на разходка. Ще се насладиш на красивата есенна природа, ще се раздвижиш и ще изгориш не малко на брой калории.

 

Наслаждавай се на чая – ако почувстваш глад, преди да посегнеш към яденето, направи си един чай. Най-вероятно ще те засити и няма да се чувстваш гладен в следващите 1-2 часа. Зеленият чай дори ще ти помогне да се сдобиеш с по-бърз метаболизъм, но не е задължително ежедневно да пиеш такъв. Може да ги разнообразяваш, на пазара има огромно разнообразие от чайове и всичките са много хубави.

 

Есента е почти към края си и съвсем скоро ще настъпи зимата. Студът навън обаче не бива да ти бъде извинения за прекомерната консумация на храна и липсата на тренировки. Каквото и да е времето навън, ти винаги може да се храниш умерено и здравословно и да спортуваш редовно. Извиненията са за мързеливи дебеланковци, но ти не си такъв! :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия