Как да се справиш с вагиналния дискомфорт

2015-10-02 17:01:00
Как да се справиш с вагиналния дискомфорт
Снимка: Dreamstime

Няма жена, която да е доволна, ако изненадващо се появи по-засилено бяло течение, придружено (или не) от сърбеж. Такава изненада е меко казано неприятна. Не винаги при подобни оплаквания става въпрос за влагалищна инфекция. Дори да не си се сблъсквала с подобни проблеми, е добре да познаваш възможните причинители на вагинални инфекции и да си подготвена как да реагираш.

 

Причинителите. Дискомфортът може да е резултат от къпане в басейни, ползване на тампони или обществени тоалетни или пък от връзка с нов интимен партньор. Всяка една от изброените причини, колкото и да изглежда де невинна, е способна да промени баланса в микрофлората на влагалището и да повлияе върху количеството на съдържащите се лактобацили. С други думи, ако се появи бяло течение, това не означава венерическа болест, а по-скоро е знак за нарушен баланс във вагиналната флора на жената. Едно от най-честите оплаквания на жените са гъбичките - инфекция, която се причинява от Кандида албиканс, а тя нормално живее в организма на всяка жена. Обикновено е потисната от лактобацилите, които обитават влагалището на жената. Всяка жена знае, че лактобацилите са изключително ценни за интимното ѝ здраве и тяхното присъствие в достатъчно количество гарантира защита срещу различните причинители (бактерии или гъбички) на влагалищни инфекции. Но лактобацилите лесно се унищожават от прием на антибиотици, от къпане в обществени басейни (химикалите за дезинфекция във водата са причина за проблема), от неправилната употреба на тампони и т.н.

 

 

Оплакванията. Намаленото съдържание на лактобацили веднага се отразява на интимното здраве и е причина за оплаквания като течение, сърбеж, дразнене в интимната зона, а също така поставя жената в риск от по-сериозни инфекции. Можеш и сама да си окажеш първа помощ при подобни усещания: веднага възстанови баланса в микрофлората на влагалището. Добре е при сърбеж и смъдене в интимната зона първо да се възползваш от специален крем, който да облекчи симптомите. Следващата стъпка е внасянето на лактобацили във влагалището. Това е естественият физиологичен подход за възстановяване на нарушения баланс във влагалищната микросреда. Още по-добре би било, ако към лактобацилите се добави и млечна киселина - другата важна съставка на влагалищния секрет. Млечната киселина осигурява така нужната за живота на лактобацилите кисела среда. Без подходяща киселинност на влагалищния секрет, лактобацилите няма да успеят да оцелеят и дисбалансът няма да бъде възстановен. Киселата среда е убийствена за болестотворните микроорганизми, проникнали във влагалището, но е благоприятна за лактобацилите.

 

Ако си от жените, които често се сблъскват с подобни проблеми, можеш да се грижиш за интимната си хигиена с помощта на измиващ гел с антисептични съставки, които атакуват бактериите и гъбичките, попаднали в интимната зона. При такава профилактика опасността от вагинални инфекции намалява значително и ще се чувстваш доста по-комфортно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия