Симптомите, които не бива да пренебрегваш

2015-09-21 11:11:00
Симптомите, които не бива да пренебрегваш
Снимка: freedigitalphotos.net

Чупещи се нокти, стряскащо голямо количество косми, паднали по възглавницата или израснали на нетипични места по тялото ти - как си обяснявате тези неща? Често си склонна да не им обръщаш внимание, но това може да бъде индикация за някакъв проблем. Ето някои указания за правилна диагностика по външния вид, които ще ти помогнат да вземеш мерки срещу здравословните проблеми, докато са още в зародиш.

 

Подути стъпала. Могат да бъдат предизвикани от много фактори – травми, инфекции, бременност, затлъстяване, неправилно приети лекарства. Но освен тях, подуването на краката, глезените и стъпалата могат да бъдат индикатор и за сърдечна недостатъчност – течността се задържа, защото „помпащият” орган не успява да довърши докрай задълженията си.

 

Нокти. Ако са деформирани, жълтеникаво-кафяви на цвят или се отделят от нокътното легло, потърси помощта на специалист. Промените в ноктите може да показват наличието на: псориазис, хронично заболяване на кожата и др.

 

Косопад. Би могъл да се появи по различни причини, но при жените сухата и изтъняла коса е виновна за падането и. Ако косата ти не е суха и изтъняла, но все пак имаш този проблем, по-добре потърси помощта на специалист. Той ще открие причината и ще ти даде подходящи медикаменти, с които да премахнеш проблема си.

 

 

Напукани устни. Сухотата им може да представлява реакция към определени лекарства или алергия. Възможно е и имунната ти система рязко да е паднала. Най-безобидната причина за напукването на устни е студеното време или липсата на витамини. Яж повече червени плодове и зеленчуци.

 

Бенки. Те често представляват безобидни образувания, но могат да предвещават рак на кожата. По какво да ги различиш? Опасните бенки са тези, които растат, променят цвета си, имат диаметър над 6 милиметра, асиметрични са, имат неравен контур или коричка. При наличие на такава бенка веднага потърси лекар.

 

Коремни болки. Често се случва, особено при нередовно хранене, в стомашно-чревният тракт да се образуват газове. Когато това се превърне в перманентно състояние, значи е време да се обърнеш към специалист. Болките понякога са индикация и за язва. Храни се редовно и никога не пий кафе на гладно.

 

Бучки в гърдата. Вярваме ти, че проверяваш щателно гърдите си за изменения ежемесечно и посещаваш мамолог веднъж годишно. Само ти напомняме: дори и при най-малкото съмнение, веднага трябва да посетиш лекар! В най-общия случай раковите бучки се усещат като малки твърди скали. Няма повод за изпадане в паника, ако тялото ти проявява някой от посочените симптоми. Но е препоръчително да отидеш на лекар, за да си спокойна, че всичко е наред.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия