Вагиналната инфекция е опасна, а може да протече без симптоми

2012-05-31 17:47:00
Вагиналната инфекция е опасна, а може да протече без симптоми
Снимка: sxc.hu

Вагинит е медицински термин, използван за описване на различни състояния, които причиняват инфекция или възпаление на влагалището.

 

Вулвовагинит се отнася до възпаление на влагалището и вулвата - външните женски полови органи. Тези състояния могат да са резултат от вагинални инфекции, дължащи се на организми като бактерии, вируси, както и от раздразнения от химикали в кремове, спрейове, или дори дрехи, които са в контакт с тази област.

 

В някои случаи вагинитът се получава от организми, разменени между сексуални партньори.

 

1. Какви са симптомите на вагиналната инфекция?

 

Симптомите на вагинална инфекция варират в зависимост от това какво я причинява. Възможно е и да липсват такива.

 

Някои от най-честите симптоми на вагинит включват:

 

патологично вагинално течение с неприятна миризма;

 

чувство на парене по време на уриниране;

 

сърбеж около външната страна на вагината;

 

дискомфорт по време на полов акт.

 

2. Вагиналният секрет – кога е нормален?

 

Нормално вагината на жената произвежда секрет, който обикновено се описва като бистър или леко мътен, не предизвиква дразнимост и няма миризма. Количеството и консистенцията му могат да варират по време на нормален менструален цикъл. По-голямо количество се отделя при овулация, сексуална възбуда и в период на кърмене. Тези описания могат да бъдат считани за нормални. Вагинално течение, което има миризма или е дразнещо, обикновено се смята за необичайно. Дразненето може да е свързано със сърбеж или парене, или и двете. Сърбежът може да се усеща по всяко време на деня, но често е най-досаден през нощта. Тези симптоми често се влошават при полов акт. Важно е да посетите лекар, ако има промяна в количеството, цвета или миризмата на секрета.

 

 

3. Какви са най-разпространените видове вагинални инфекции?

 

Шестте най-често срещани видове вагинални инфекции са: кандида или гъбична инфекция; бактериална вагиноза; трихомониаза; хламидия; вирусен вагинит; незаразен вагинит. Въпреки че всяка от тези вагинални инфекции може да има различни симптоми, не винаги е лесно да се определи от кой вид е засегната жената. В действителност, диагностиката може да се окаже трудна задача дори за опитен лекар. Част от проблема е, че понякога може да се развива повече от един вид инфекция по едно и също време. От друга страна, инфекцията може да се проявява без никакви симптоми.

 

4. Кои вагинални инфекции се разпространяват чрез сексуален контакт?

 

Една от тях е трихомониазата. Тя е причинена от малък едноклетъчен организъм, който заразява влагалището и може да доведе до пенесто, зеленикаво-жълто течение. Често то е съпроводено и с лоша миризма. Жените, засегнати от този вид вагинит, може да се оплакват и от сърбеж и възпаление на влагалището и вулвата, както и парене по време на уриниране. Възможно е и усещане за дискомфорт в долната част на корема и вагинална болка при полов акт. Тези симптоми могат да се влошат след менструалния период. Много жени, обаче, не развиват никакви симптоми. Хламидия е друга, предавана по полов път, форма на вагинит. За съжаление, повечето жени с тази инфекция нямат симптоми, което прави диагностицирането й трудно. Възможно е да има необичайно вагинално течение, но не винаги. По-възможно е жената да изпита леко кървене, особено след полов акт, както и болка в долната част на корема и таза.

 

Хламидиалният вагинит се среща най-често при младите жени, на възраст 18-35 г. Рискът е особено висок при жени с множество сексуални партньори. Ако инфекцията не се лекува, хламидия може да причини увреждане на репродуктивните органи на жената и да доведе до трудно забременяване. Няколко предавани по полов път вируси могат да предизвикат вагинит, включително херпес симплекс вирус и човешки папилома вирус (HPV). Основният симптом на херпеса е болката, свързана с лезии или „ранички“. Те обикновено са видими на вулвата или вагината, но понякога са дълбоко във вътрешността на вагината и могат да бъдат видяни само по време на гинекологичен преглед. HPV може да предизвика растеж на брадавици във вагината, ректума, вулвата, или слабините. Тези брадавици, в случаите когато са видими, обикновено са бели до сиви на цвят, но могат да бъдат и розови или лилави. Когато брадавиците не са видими, откриването на вируса става чрез по-специализиран HPV тест, като ДНК изследване, скрининг и генотипиране.

 

5. Начини за предпазване от вагинални инфекции

 

Презервативът е най-доброто средство, което предпазва от болести, предавани по полов път и нежелана бременност. При гъбични инфекции, специалистите обикновено препоръчват да се избягва носенето на облекла, които държат топлина и влага. Използването на найлонови бикини, чорапогащник от непамучна материя и тесни дънки, също е свързано с вагинални гъбични инфекции. Тъй като могат да причинят вагинално дразнене, повечето лекари не препоръчват използването на вагинални спрейове или силно парфюмирани сапуни за прочистване на тази област. По същия начин, вагиналната промивка може да предизвика дразнене или, по-важното - може да се „скрие“ и вагинална инфекция. Промивката премахва полезни бактерии, които помагат за запазването чистотата на влагалището. Премахването на тези бактерии може да доведе до, или да влоши, вагинит.

 

Спазването на добра хигиена и здравословни навици също е от значение, както и провеждането на редовни профилактични прегледи, включващи РАР тест (цитонамазка).

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
babyy97
преди 11 години

o boje :D e kakvo da te posuvetvame , otidi na lekar :d

kasydy
преди 11 години

всъщност имам растройство

kasydy
преди 11 години

здравейте аз не мога да се изакам като хората какво бихте ме посаветвали

bootyboy
преди 11 години

чухте ли ве дуди

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия