Симптоми на депресията и как да я преодолееш

2015-05-07 11:17:00
Симптоми на депресията и как да я преодолееш
Снимка: thinkstockphotos.com

Доста хора бъркат депресията с тъгата. Тя обаче не е същото като нея. На всеки му се случва от време на време да се почувства тъжен поради ред причини и това е нещо напълно нормално. Депресията обаче представлява по-дълбоко емоционално състояние. Депресираният човек няма желание за нищо, изпитва апатия, няма достатъчно енергия, става асоциален и се затваря в себе си.

 

Депресивните състояния не са за подценяване! Те са в състояние да съсипят живота ти, да те променят, да разрушат приятелствата ти и да отнемат щастието ти. Депресията може да бъде както лека, така и тежка, но и в двата случая тя подлежи на лечение.

 

Тийнейджърите доста често изпадат в депресивни състояние заради хормоните им, които постоянно бушуват и заради които настроенията им непрекъснато се променят. Статистиката показва, че 2 милиона тийнейджъри по цял свят поне веднъж в живота си са изпадали в тежка депресия.

 

Може ли да имам депресия?

 

На всеки човек му се случва понякога да не е в настроение и да предпочита да остане насаме със себе си. Това обаче не означава, че е изпаднал в депресия, а че просто се чувства тъжен и няма желание да се забавлява. Обикновено това състояние минава от няколко часа до няколко дни. Депресията се задържа по-дълго време и по това може човек да разбере, че нещата не са наред. Може да изпаднеш в депресия и да бъдеш в нея от няколко седмици до няколко месеца, но да не разбереш. Виж кои са ясните признаци, които ще ти покажат, че не просто си тъжен, а си в депресия:

 

- често си мислиш за смъртта и за самоубийство;

- постоянно ки кисел, ядосан, нервен и раздразнителен, без да има конкретна причина за това;

- тъжен си и ти се плаче, но не можеш да обясниш защо;

- нямаш никаква енергия и постоянно се чувстваш уморен;

- от известно време имаш проблеми със съня;

- имаш чувство за болка, което не иска да си отиде;

- изнервяш се и се притесняваш за всичко;

- променил си хранителния си режим

– спрял се да ядеш или преяждаш системно;

- постоянно се чувстваш виновен за всичко и се чувстваш недооценен от останалите;

- трудно ти е да се фокусираш и да вземаш решения;

- вече не се радваш на нещата, които преди са ти доставяли удоволствие;

- не искаш да прекарваш свободното си време с приятели, предпочиташ да си седиш у дома;

 

Когато човек изпадне в депресия, той трудно може да излезе от нея, без да получи помощ от някого. Най-добре е този човек да бъде специалист. Депресията, която не се лекува, може да създаде сериозни проблеми, затова не отлагай нещата, колкото по-бързо я овладееш, толкова по-добре за теб и за хората, които те обичат.

 

 

Често хората, които са в депресия, правят неща, за които впоследствие съжаляват. Възможно е да решиш да намалиш психическата болка, която изпитваш, като я превърнеш във физическа – да започнеш да си режеш ръцете, например. Някои депресирани хора започват да пият алкохол и да използват наркотици, за да се откъснат от реалността, а други потискат болката, като преяждат с висококалорична и нездравословна храна. Но каквото и да прави човек, той не може да се справи по този начин с депресията. Единственото, което ще му помогне, е посещението при специалист.

 

Как се лекува депресията?

 

Добрата новина е, че адекватното лечение на депресията винаги има ефект. Терапията обикновено включва лекарства и разговори със специалист. Преди да потърсиш специализирана помощ, добре е да споделиш с родителите си как се чувстваш и защо смяташ, че имаш нужда да поговориш с психолог.

 

Как да помогнеш на приятел, който е изпаднал в депресия?

 

Възможно е някой от твоите приятели да е в депресия, но да не иска да ти сподели или да не го прави, защото самият той не знае, че е изпаднал в такова състояние. Ако забележиш променя в поведението на някой твой приятел, потърси начин да поговорите и да ти сподели как се чувства. Разговорите за депресия не водят до нейното лечение, но помагат човек да осъзнае състоянието си и да потърси специализирана помощ. Как точно да му помогнеш?

 

- започни разговора внимателно и не разпитвай, ако виждаш, че той не иска да ти споделя;

- много е важно да бъдеш търпелив и да дадеш на приятеля си нужното време да се отпусне;

- тийнейджърите обикновено не обичат да търсят помощ, затова е добре да намериш начин да насърчиш приятеля си да посети специалист, който да му помогне да се справи с проблема си;

- поговори с някой възрастен и поискай съвет от него как да постъпиш в тази ситуация. Възможно е той да има опит и да ти даде насоки, които да ти бъдат полезни;

- задавай въпроси, но и изслушвай. Няма как да предразположиш приятеля си да ти споделя, ако го накараш да се чувства като на разпит;

- в никакъв случай не игнорирай коментари и намеци за самоубийство. Ако ти сподели нещо такова, не го нападай, ами му обясни как нещо такова ще нарани всички хора, които го обичат и след това потърси някой специалист, при когото да го заведеш;

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия