Митове за кожата, които ти пречат да изглеждаш перфектно

2015-08-25 12:15:00
Митове за кожата, които ти пречат да изглеждаш перфектно
Снимка: iStock

Всяко момиче иска да има красива кожа, по която няма пъпки, черни точки и петна. За да се радваш на такава, трябва да видиш кои са най-разпространените митове, свързани с кожата и да спреш да им вярваш:

 

Ако до 2 седмици не видиш резултат от новия крем, значи не става – истинските резултати всъщност ще дойдат след 1 месец. На кожните клетки им са необходими 21 дни, за да се обновят напълно. Дамите първо виждат промяна в зоната около устните и бузите, мъжете пък забелязват подобрение в зоната около очите.

 

 

При мазната кожа няма нужда от хидратиране – има разлика между суха кожа и дехидратирана. На първата ѝ липсват мазнини, а на втората – вода. Затова всяка кожа може да бъде дехидратирана, дори мазната. А и също така, когато една кожа няма достатъчно вода, тя се опитва да компенсира липсата ѝ, като произвежда повече мазнини. Затова, ако не ползваш никакви хидратиращи продукти, рискуваш кожата ти да стане още по-мазна.

 

Скрабовете за лице ще почистят пъпките ти – скрабът действа на най-горния слой на кожата, а акнето започва своето развитие в по-долните слоеве. Прекомерната употреба на скрабове не само няма да ти помогне, но и може да доведе до възпаление и да раздразни още повече кожата ти. Препоръчително е да използваш нежни, некомедогенни почистващи препарати, а след това да си нанасяш ексфолиращ серум.

 

Кожата свиква с определени съставки и те престават да действат - да, има и такива, но има съставки, към които кожата никога не може да привикне, като ретинола, например. Кожата действително свиква към антибактериалните/антибиотичните средства против пъпки. Ако използваш такива и забележиш, че вече няма ефект от тях, смени ги с нещо друго.

 

Шоколадът е вреден за кожата – зависи какъв и зависи в какви количества. Черният шоколад всъщност подобрява микроциркулацията на кръвта и намалява фините линии. Също така той защитава кожата от UV лъчите през горещите летни месеци. Но, за да има такива ефекти черният шоколад, не бива да е прекалено евтин. Евтините шоколади са пълни с генномодифицирани захар и соя, „лоши” мазнини, мляко и изкуствени оцветители, които са алергени.

 

Като остарееш, ще заприличаш на майка си – има определени генетични фактори, които оказват влияние на процеса на стареене, но това не означава, че ще заприличаш на нея след години. Повече от половината причини за стареенето на кожата се дължат на начина ти на живот. Най-вредните навици, които водят до появата на бръчки, са пушенето и прекомерното излагане на слънце.

 

Откритите рани минават по-бързо – на раните им е нужна затворена, влажна среда, за да се излекуват по-бързо. Когато са намазани с антибиотик и покрити с лепенка, процесът по оздравяване значително се ускорява.

 

Алкохолът води до появата на розацея – да, той може да накара тя да изглежда по-червена, но самата консумация на алкохол не може да доведе до развитие ѝ.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия