Всяка жена е правила диета поне един път в живота си. Лошото е, че повечето жени правят диети постоянно, макар резултати да няма. Така се изгражда страх от думата „диета“, която кара жените да се чувстват ужасно. Често пъти тези хранителни режими са прекалено жестоки, свързани са с глад, а резултатите са краткотрайни. Съществува метод за отслабване, наречен интуитивно хранене. Той е много модерен в последно време, защото не представлява диета, каквато си представяме в традиционен вариант. Какви са нейните принципи?

 

Откажи се от диетите. На първо място трябва да спреш всякакви диети, ограничения, които си налагаш и да отвориш погледа си към всички храни. Често пъти жените си внушават, че дадена храна е изключително калорична. Такъв пример са яйцата. Белтъците са чисти протеини, които са много полезни и от тях трудно ще качиш килограми. В жълтъка има мазнини, но ако хапваш по 2-3 яйца на ден няма да надебелееш. Важно е да познаваш храните и да знаеш коя какво съдържа.

 

 

Уважавай своя глад. Не бива да се обвиняваш, че си гладна. Това е съвсем нормален процес, който трябва да уважаваш. Тялото ти иска храна – дай му. Въпросът е каква храна ще му дадеш. Никога не допускай да достигнеш до вълчи глад. Тогава си склонна да изядеш всичко, което е пред очите ти. Имаш нужда от по-чести хранения с по-малки количества.

 

Храни се бавно, усети моментът, в който вече си сита. Когато стомахът се напълни, изпраща сигнал до мозъка и вече не изпитваш глад. Изисква се време, докато мозъкът изпрати сигналите към стомаха. Точно там е грешката, която допускат всички – преяждат, защото не са се усещали сити до край.

 

Прави разумни покупки. Не пазарувай, когато си гладна. Това е гарантираният начин да купуваш импулсивно, да похарчиш много пари за храна, която няма да изядеш или ще изядеш, но ще съжаляваш. Пазарувай, когато си хапнала и няма да гледаш към сладкишите, а ще пазаруваш много по-здравословно.

Автор: Nadejda Atanasova