Ментата - пренебрегваната билка

2015-08-23 17:28:00
Ментата - пренебрегваната билка
Снимка: freedigitalphotos.net

Ментата е билка, която е широко разпространена у нас. Всеки е пил чай от мента, но сякаш подценяваме това растение. Ментата е познат вкус от различни бонбони, сладкиши или ликьори. Тя е любима на много хора, но малко знаят какви невероятни свойства притежава.

 

Ментата е известна на човечеството още от преди 2000 години, а полезните свойства се използват в козметичната и фармацевтична индустрия, както и за кулинарни цели. Ментата е известна със своя аромат, тя е използвана от древните египтяни за ароматизиране на храмовете и домовете си, а средновековните общества пречиствали питейната вода с нея.

 

Чудодейното растение е богат източник на салицилова киселина, витамини А и С, камфор, магнезий, мед, желязо и калций. Ментата е изключително полезна за цялото тяло, има и охлаждащ ефект. Той се дължи на ментола, активиращ рецепторите за студ в кожата и в лигаментните тъкани и предизвикващ усещане за изстудяване.

 

 

Ментата може да се използва под формата на листа, както и като етерично масло. Тя цъфти през юни, но листата се берат до края на пролетта. Можеш и да си изсушиш листа за зимата, те също запазват свойствата. Ментата може да тонизира кожата и да свие кръвоносните съдове, но при двойни дози засилва притока на кръв и загрява, придава руменина.

 

Тази прекрасна билка успешно бори мазната кожа. Нужни са ти 4 с.л. кисело мляко, същото количество пресен лимонов сок, по 2 капки масло от мента и мащерка, половин пакетче мая. Разбъркай цялата смес и добави 2 с.л. прясно мляко. Нанеси маската на чиста кожа за 20 минути и след това изплакни с хладка вода.

 

Друга маска за мазна кожа, с подхранващ ефект са правели дори нашите баби. Нужни са ти 2 ч.л. дневен крем, 2 с.л. суха смляна мента, 1 ч.л лимонов сок и един белтък на пяна. Маската трябва да стои 20 минути, после се измива с хладка вода. Подходяща е за тонизиране, подхранване и освежаване.

 

Ако искаш да се отървеш от неприятната миризма на стъпалата, ментата отново е решение. Трябват ти 5 капки етерично масло от мента и леген с вода. Натопи краката си в ментовата вода и стой около 30 минути.

 

Боядисаната коса връща своя блясък, ако редовно ѝ правиш бани с мента. Трябва само да запариш 2 с.л. ментови листа в чаша вода, а след това да изплакнеш косата си с отварата. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия