Маслата - базови и етерични

2015-04-07 14:04:00
Маслата - базови и етерични
Снимка: freedigitalphotos.net

Често пъти чуваме за свойствата на маслата, които могат да ни направят по-красиви. Все повече дами се отказват от купената козметика и сами се грижат за красотата си като забъркват чудодейни продукти. Проблемът е, че някои начинаещи не са наясно в разликата между маслата. Сега ще се постараем да изясним недоразуменията и да ти разкажем какви са маслата по своя характер и как да ги използваш.

 

Маслата основно са два вида – базови и етерични. Между тях има огромна разлика, става дума за различни вещества.

 

Растителните (базови) масла се извличат чрез пресоване на семена, ядки или плодове. Те са много полезни за кожата на лицето и тялото, както и за косата. Образуват лек защитен слой и могат да бъдат използвани вместо лосион/крем. Съдържат голямо количество витамини, фитостероли и други полезни вещества, които подхранват. Много добре се отразяват на сухата коса и кожа, защото хидратират в дълбочина. Можеш да си правиш маски за коса, като сложиш едно или няколко базови масла, а след това завиеш косата си с топла кърпа и найлонова шапка. Така трябва да стоиш поне няколко часа.

 

Трябва да си сигурна, че маслата, които купуваш, са истински, иначе няма да има ефект. Най-често на пазара има евтини имитации, които не са ефикасни. Повечето масла са течни, гъсти и попиват трудно в кожата. Кокосовото и какаовото са твърди при стайна температура, защото съдържат основно наситени мазнини. Маслата, богати на ненаситени мазнини, са течни, например бадемово, зехтин, сусамово. Какаовото масло може да замени слънцезащитния продукт, защото има естествен SPF и придава бронзов загар на кожата.

 

Нищо от това обаче, не важи за етеричните масла. Трябва да можеш да ги различаваш. Всъщност те просто се наричат масла, иначе са вещества – терпени алдехиди и други. Извличат се от различни части на ароматни растения чрез процеса на дестилация. Необходими са изключително големи количества цветове, за да се извлече етерично масло. Именно затова те са доста скъпи. Но не бива да се плашиш, защото са силно концентрирани и в повечето случаи е достатъчна само една капка.

 

Етеричните масла никога не се нанасят директно върху кожата, а се разтварят в базови масла. Правилото е 2-3 капки на 10 мл. основа. Можеш да добавиш няколко капки етерично масло към козметиката си. Предозирането не е безопасно, затова трябва да внимаваш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия