Ванилията като козметичен продукт

2015-06-14 15:02:00
Ванилията като козметичен продукт
Снимка: freedigitalphotos.net

Ванилията е една от най-типичните за нас подправки, както и често използван аромат. Повечето сладкиши съдържат ванилия и сме свикнали с нейната миризма. Освен това, тя е използвана и като ароматизатор за дома или парфюм. Но ванилията напомня за сладкиш или кекс, както и за спрей за тяло. Това далеч не е единствената ѝ функция.

 

Ванилията не е точно това, което си представяме. В кухнята използваме ванилена захар. Всъщност тя е вид лиана от семейството на орхидеите и произхожда от Централна Америка. Има красиви, бледожълти цветове, а след като прецъфтят, се образуват шушулки. Те се берат, оставят се да ферментират, докато добият кафяв цвят. Още ацтеките използвали подправката при приготвянето на първообраза на днешния шоколад.

 

Ванилията лекува изгаряния. Тя се използва като лекарство за лечение на кожни рани и изгаряния. Хубаво е да ползваш мазила, съдържащи ванилия, защото са много ефикасни. Но не мисли, че нанасянето на етерично масло директно върху кожата, ще ти помогне. Това не е добра идея, защото маслото е силно и може да навреди.

 

Ванилията е полезна за кожата. Съдържа витамини от В група, които са от голяма важност. Антиоксидантните свойства на това ценно цвете предпазват кожата от увреждане в следствие на замърсители и токсини в околната среда. Трябват ти 5 ванилови шушулки. Извади семенцата и ги сложи в съд с 3 лъжици кафява захар, 2 капки етерично масло от ванилия и сокът на един лимон. Смесваш добре всичко и нанасяш върху лицето. Масажирай няколко минути и измий лицето си с топла вода.

 

Ванилията прави косата копринена. Нужни са ти около 100 грама масло от карите (ший), което трябва да разтопиш. След това добави 5 капки етерично масло от ванилия и по две лъжици масло от бадеми, жожоба и рицин. След като разбъркаш добре, нанеси сместа върху косата си, остави я да действа около половин час и отмий с мек шампоан. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия