Полезните свойства на лимеца

2015-08-14 12:01:00
Полезните свойства на лимеца
Снимка: iStock

Най-вероятно си чувал за лимец, а ако не си, ще ти разкажем малко за него. Това е най-древното жито, което е подходящо за хора с глутенова непоносимост, както за хора с колит и отслабнала имунна система. Лимецът съдържа глутен, но е различен от повечето видове пшеница, защото съдържа само 14 хромозоми за разлика от 28 при червена твърда пшеница и 42 в съвременните видове пшеница.

 

Растението е изключително устойчиво и не боледува, което го прави подходящо за отглеждане без хербициди и пестициди. Лимецът има по-висока хранителна стойност и по-високо съдържание на витамините А, В2, В6 и елементите фосфор и калий.

 

 

Витамин А осигурява нормално зрение, регенерира кожата и лигавицата, регулира обмяната на веществата и хормоните на щитовидната жлеза и осигурява нормален растеж на организма.

 

Витамин В2 поддържа организма здрав и жизнен, подновява червените кръвни телца, създава устойчивост към вирусни и бактериални инфекции, улеснява работата на отделителната система, действа имуностимулиращо и има благоприятно действие към половата функция.

 

Витамин В5 стимулира правилното усвояване на мазнини и протеини, регулира нивото на инсулин в кръвта, нужен е за образуване на антитела и е полезен за хора с артритни оплаквания.

 

Калият е основен вътреклетъчен елемент, който заедно с натрия участва в поддържане на алкално-киселинното равновесие, отделителните процеси и обмяната на веществата. Поддържа ритмична сърдечната дейност и осигурява постоянен кръвен обем и нормално кръвно налягане.

 

Фосфорът е вторият най-разпространен елемент в организма след калция. Големи количества фосфор има в мозъчното вещество, костите, зъбите и мускулите. Фосфолипидите изграждат клетъчната мембрана в цялото тяло, а в мозъчните клетки осъществяват контрол кои вещества да навлязат или излязат.

 

Най-пълноценно съдържание на горе изброените вещества има в кълновете лимец, които са добавени към сладки кремове, салати, супи и т.н.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия