Няколко ползи от тиквените семки

2015-08-12 12:32:00
Няколко ползи от тиквените семки
Снимка: iStock

Тиквените семки са не само вкусни, но и много полезни за здравето. Ето ти няколко причини да ги консумираш редовно:

 

Стимулират кръвоносната система – и не само нея. Тиквените семки стимулират кръвоносната, репродуктивната, опорно-двигателната и храносмилателната система, както и зрението. Те са богати на витамини, минерали и други полезни вещества – калциеви, калиеви, фосфорни и магнезиеви соли, цинк, витамин В, витамин С и др.

 

Помагат при цистит – специалистите препоръчват да се приемат 5-10 капки олио вътрешно 3 пъти дневно в продължение на един месец.

 

 

Лекуват простата – подходящи са при профилактика на аденом на простата и простатит. Препоръчва се 1 чаена лъжичка от олиото 3 пъти дневно.

 

Имат слабително действие – олиото от тиквени семки нормализира състава на жлъчния сок и обмяната на веществата и е полезно при жлъчнокаменна болест. Може да се приема и от хора, които често прекаляват с чашката.

 

Повишават имунитета – олиото, което се съдържа в тиквените семки, поддържа мембраната на клетките. Затова те са подходящи като средство за усилване на имунитета и профилактика на някои видове заболявания и вирусни инфекции.

 

Лекуват рани – олиото е подходящо при екзема, псориазис, дерматит и изгаряне. Благодарение на него кожата се възстановява по-бързо.

 

Справят се с чревните паразити – тиквените семки не съдържат токсични вещества и нямат странични ефекти и са най-доброто средство срещу чревните паразити. При глисти се препоръчват 300 грама обелени семки, смесени с мед.

 

Помагат при кашлица – маслото е полезно както при суха кашлица, така и при суха лигавица на носа. Специалистите го препоръчват и при възпалителни заболявания на леките дробове и дихателните пътища.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия