Полезните свойства на ягодите

2015-06-15 16:27:00
Полезните свойства на ягодите
Снимка: iStock

Ягодата е първият плод, който зрее през пролетта на нашите географски ширини. Тя е широко разпространена и поради тази причина не може с точност да се определени нейната родина. Има обаче исторически записи, които показват, че ягодите са попаднали в Европа през XVI век, когато един френски офицер ги е донесъл от Чили и ги е подарил на краля с посланието, че те ще избавят сърцето му от страданията, причинени от държавните дела.

 

Още древните римляни са знаели за чудодейните свойства на ягодите. Те установили, че плодът помага срещу припадъци, висока температура, меланхолия, камъни в бъбреците, възпаление и отравяне на кръвта, жлъчката и черния дроб.

 

В днешно време ягодите се култивират почти навсякъде, защото хората знаят, че те са изключително вкусни и полезни. Те са богати на витамин С и поради тази причина са подходящи при пролетна умора, след тежко заболяване и при ревматизъм. Също така ягодите са богати на фруктоза, захари и глюкоза и са подходящи за хора, които искат да се отърват от излишните килограми. В тях има още и витамин Р и калций, които в комбинация с витамин С укрепват стените на кръвоносните съдове и предпазват от капилярни кръвоизливи.

 

 

Ягодите са подходящи за всички (освен за бебетата), защото са богати на калций, фосфор и калий. Калиевите соли, които съдържат в себе си, подобряват сърдечната дейност и помагат за отделянето на излишните течности.

 

Органичните киселини, които се съдържат в ягодите, подобряват метаболизма и улесняват храносмилането. Фолиевата киселина пък намалява депресията, подобрява мозъчната функция и понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Специалистите препоръчват консумацията на ягоди при запек, лениви черва и други проблеми със стомаха.

 

Редовната консумация на ягоди води до укрепване на имунната система и стените на кръвоносните съдове. Тя се препоръчва при подагра, атеросклероза, малокръвие, маточни кръвотечения, хипертония и авитаминоза.

 

Ако имаш малки рани и екземи или други раздразнения на кожата, може да облекчиш състоянието си, като смачкаш няколко ягоди и ги нанесеш върху наранената кожа.

 

Според китайската медицина ягодите също са полезни. Те са полезни за белите дробове, укрепва далака, спасява от горещините, утолява жаждата, има диуретично действие, помага при кашлица, запек, високо кръвно налягане и др.

 

Ето малко информация в цифри за съдържащите се полезни вещества в ягодите:

 

В 100 грама ягоди има 30 калории, 57.2 милиграма витамин С, 27 милиграма калий, 19 милиграма фосфор, 17.2 милиграма фолиева киселина, 14 милиграма калций, 10 милиграма магний, 7 грама въглехидрати, 2.3 грама целулоца, 0.6 грама протеини и 0 грама мазнини.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия