Няма смисъл да си броиш калориите, ако искаш да отслабнеш

2015-08-10 12:45:00
Няма смисъл да си броиш калориите, ако искаш да отслабнеш
Снимка: iStock

Някои хора са направо вманиачени в броенето на калории. Те не си купуват храна и не я ядат, преди да разберат колко калории съдържа. Всъщност този начин на хранене много, много не работи.

 

Според проф. Тим Спектър, който изучава трилионите бактерии, живеещи в стомаха на всеки човек, именно те имат огромна власт върху нашето здраве и настроение. Той години наред изследва близнаци, като обръща внимание на тяхното здраве, начин на живот и на хранене. Професорът установил, че ако поставиш идентични близнаци на висококалорична диета и те приемат допълнително 1 000 калории дневно, след 6 седмици теглото им ще се е променило по различен начин – единият може да е качил 12 килограма, а другият 5. Явно не е важно колко калории се приемат, а нещо друго.

 

 

Проф. Спектър е на мнение, че всичко зависи от бактериите, които се намират в стомаха ни. Според него тяхната разновидност има огромен ефект върху най-различни аспекти от нашето здраве. Микробите оказват влияние не само на храненето ни, те контролират калориите, които абсорбираме и предоставят жизненоважни ензими и витамини. С правилен хранителен режим и редовен спорт човек може да промени вида на бактериите в стомаха си и да си набави тези, които го правят здрав, слаб и щастлив.

 

Вредните бактерии стават повече, когато човек редовно консумира „junk food“. Те предизвикват рязък спад на полезните бактерии в стомаха за сметка на вредните.

 

Някои от бактериите в стомаха ни са токсични и причиняват натрупването на излишни килограми. Когато повечето бактерии са полезни, хората са слаби, без значение какво ядат, и винаги в добро настроение.

 

Почти няма човек, който поне веднъж в живота си да не е спазвал диета. Те обаче могат да бъдат опасни, защото еднообразното хранене води до намаление на разновидностите на микроби в стомаха, което влошава здравето.

 

Как да увеличиш полезните бактерии в стомаха си?

 

Избягвай изкуствените подсладители – нивата на бактерии в стомаха се понижават драстично, когато човек приема такива неща. Изкуствените подсладители може да променят баланса в стомаха и бактериите произвеждат вещества, които повишават нивата на кръвната захар, като по този начин увеличават риска от диабет и напълняване.

 

Спортувай редовно – освен, че по този начин ще се отървеш от излишните килограми и ще придобиеш хубаво тяло, ще ти бъде полезно и за здравето, мозъка и бактериите в стомаха. Спортът стимулира имунната система, което изпраща сигнали до микробите, които пък произвеждат мастната киселина Бутират, която повишава имунната система.

 

Хапвай шоколад – много хора го избягват, защото е висококалоричен. Всъщност какаото е много полезно и не само, че не води до напълняване, но и бактериите в стомаха ни го харесват. Препоръчително е да се консумира черен шоколад, защото той съдържа 5 пъти повече какао от млечния.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия