Изненадващи причини, поради които пълнеем

2014-12-04 17:28:00
Изненадващи причини, поради които пълнеем
Снимка: freedigitalphotos.net

Напълняването и наднорменото тегло са един огромен проблем, особено сред младите хора. Сега ще ви разкажем повече за някои от причините, поради които пълнеем.

 

Употребата на климатик. Когато организмът живее постоянно на приятна за него температура, не му се налага да прави усилие, за да се охлади или затопли. Най-много американци с наднормено тегло има в южните щати, където в 70% от домовете се употребяват климатици.

 

Работеща майка. Децата с майки, които работят, са по-склонни към затлъстяване от тези, чиито майки си стоят вкъщи. Учени от Лондон сравнили теглото на 8552 деца през 1965 година (тогава жените отделяли повече време за отглеждане на децата си) с теглото на 1889 деца през 1991 година. Те открили, че децата от 1991 година с работещи майки са по-склонни към затлъстяване от връстниците си, чиито майки не работят.

 

Недоспиване. Изследванията показват, че хората, които не си доспиват, увеличават риска си от наднормено тегло. Когато организмът не си почива достатъчно, настъпват редица хормонални промени, като нарушен глюкозен толеранс, който е предвестник на диабета. Недоспиването може да повиши апетита, а поради умората след лошо прекараната нощ се намалява физическата активност, което от своя страна води до трупане на още килограми.

 

Спане на нощна лампа. Спането на светлина може да добави няколко сантиметра към обиколката на талията, твърдят учени. Мишки, които били изложени на светлина през нощта, в продължение на 8 месеца напълнели с 50% повече от тези, които нощували на тъмно, въпреки че и двете групи поемали еднакво количество храна и се движели по същия начин. Резултатите могат да се отнесат към хората, които вечерят много късно, казват учените.

 

По-възрастна майка. Според многобройни изследвания за по-възрастните майки е по-голяма вероятността да имат деца с наднормено тегло. Изследване от 2007 година откри, че децата, които са родени от 30-годишни и по-възрастни майки, имат с 2,6 до 2,8% повече телесни мазнини от децата, родени от жени на възраст под 25 години. Предишно изследване доказа, че затлъстяването е по-често явление между 9-10-годишните момичета, чиито майки са родили след 35-годишна възраст, в сравнение с момичета с майки, които са родили до 21-годишна възраст.

 

Гените. Учените идентифицираха 18 нови генетични маркера, които могат да играят роля в затлъстяването и 13 нови маркера, които могат да определят дали тлъстините се трупат по талията или по ханша. Много от тези маркери са вътре или близо до гени, които досега не са били свързвани със затлъстяването. Изучавайки функцията на тези гени, учените се надяват да открият причините за затлъстяване при различните хора.

 

Неправилна диета на майката по време на бременността. Американски учени откриха, че когато мишките се хранят с много мазни храни, раждат бебета с наднормено тегло. Известно е, че това е рисков фактор за затлъстяване в по-късна възраст. Причината за наднорменото тегло на бебетата на лабораторните мишки е, че мазнините, които майката е консумирала, кара плацентата да доставя на зародиша прекалено много хранителни вещества, посочват учените и добавят, че откритието може да се отнесе и към човешкия организъм.

 

Лекарства. От някои лекарства, които се приемат срещу депресия, диабет, високо кръвно налягане и забременяване, може да се пълнее.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Защо са правили опити с мишки при наличието на достатъчно жени, само сте мъчили животинките.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия