Как трябва да се храним през лятото

2015-08-03 16:16:00
Как трябва да се храним през лятото
Снимка: Dreamstime

Човек трябва да се храни здравословно през четирите сезона от годината. Всеки един сезон е специфичен, затова трябва да се спазват определени правила. Виж как трябва да се храниш през лятото, за да бъдеш в цветущо здраве:

 

През горещите летни месеци трябва да приемаш достатъчно количество течности, като е добре да наблягаш основно на водата. Леко подсоленият айран също е добър вариант, защото с него ще си набавяш както вода, така и минерали.

 

Специалистите препоръчват да се ограничи приемът на наситени мазнини и да се наблегне повече на по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които ги има в семената, суровите ядки и зехтина. Препоръчително количество мазнини за деня е между 20 и 35% от дневните калории. Важното е обаче мазнините да не са какви да е, а да са от добрите типове, които са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

 

 

През лятото може да е горещо, но това не означава, че трябва да се откажеш от спорта. За да поддържаш здравето си, трябва да извършваш някакви физически дейности като ходене пеша, изкачване на стълби и спортуване.

 

В менюто си задължително трябва да имаш храни, които са богати на антиоксиданти като зеле, броколи, праз, чесън, лук и т.н. Натуралните оксиданти укрепват имунната система и правят устойчива на вируси и инфекции.

 

Ако си от хората, които не обичат да ядат плодове и зеленчуци, трябва да се научиш да консумираш дневно поне 500 грама от тях. Хубаво е да консумираш най-различни, за да може да си доставяш нужните витамини, минерали и антиоксиданти.

 

За да бъде човек здрав, той трябва да си доставя необходимите вещества на организма. Хубаво е да си доставяш нужното количество протеини, като консумираш риба, птиче месо и морски дарове. Добре е да ги ядеш печени, на пара или варени, но не и пържени.

 

Препоръчително е два пъти седмично да ядеш бобови храни. В тях има доста протеини, бавноусвоими въглехидрати и разтворими фибри.

 

Бързината на ядене също оказва влияние на здравето. Трябва да се храниш бавно и с удоволствие. Избягвай да хапваш, когато нямаш настроение или си изнервен.

 

Ежедневната консумация на пълнозърнести зърнени храни също е от значение. В тях има разтворими и неразтворими фибри, които са важни за правилното функциониране на стомашно – чревния тракт.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия