Няколко погрешни навика, които ни пречат да се храним здравословно

2014-12-04 13:15:00
Няколко погрешни навика, които ни пречат да се храним здравословно
Снимка: thinkstockphotos.com

В интернет има хиляди статии относно здравословното и правилно хранене. Истината е, че храната е строго индивидуална – едно нещо може да е полезно за един човек, но да е вредно за друг. Затова трябва да познаваш добре тялото си и да знаеш коя храна как му се отразява. Виж кои са наложилите се съвети, свързани с храненето, които могат да ни навредят, вместо да ни бъдат от полза:

 

Маргарин вместо масло – определено маргаринът е по-полезен за сърцето, защото не съдържа холестерол, но пък кравето масло е полезно за очите и укрепва имунитета. Според специалистите човек трябва да консумира по 20 грама дневно краве масло, защото 1/3 от общото количество необходими мазнини трябва да постъпва за сметка на наситените мазнини.

 

 

Морските продукти са изключително полезни – да, те наистина съдържат в себе си йод, витамин А и D, белтъчини и омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват нивото на артериалното налягане и предпазват от образуването на тромби. Но в същото време скаридите съдържат двойно повече холестерол в сравнение със сметана с 20% масленост и кренвиршите, за които специалистите твърдят, че са изключително вредни.

 

Трябва да се ядат много зеленчуци – и те съдържат в себе си огромни количества витамини и целулоза, създават чувство за ситост, понижават кръвното налягане и в същото време не съдържат много калории. Те обаче не са препоръчителни за хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Представителките на нежния пол не бива да се хранят основно със зеленчуци, защото те имат нужда от достатъчно количество желязо в организма си, за да могат да износят и родят здраво дете.

 

Без алкохол – в ограничени количества алкохолът е полезен. 1-2 чашки дневно вино ще укрепи имунната ти система и ще ти помогне да боледуваш по-рядко.

 

Не на въглехидратите – те не са от полезните храни, но не бива да ги изключваме напълно от менюто си. Ограничи консумацията на простите въглехидрати като захар, тестени изделия и сладки изкушения, но не се отказвай от сложните – пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове.

 

Не повече от 2-3 яйца седмично – тази забрана е, защото в яйчния жълтък се съдържа дневната доза холестерол. В него обаче има и лецитин с холин, които разрушават холестерола. Затова е препоръчително заедно с яйцата да консумираме масло или майонеза. Хората, които са склонни към развитие на атеросклероза, не бива да злоупотребяват с консумацията на яйца, но младите и активни мъже и жени могат да ги ядат редовно, защото те са богати на желязо, мед, магнезий, кобалт и пълноценни белтъчини.

 

 

Не на солта – да, тя определено трябва да се консумира в минимални количества, но в никакъв случай не бива напълно да я изхвърляш от менюто си. Препоръчително е дневно да приемаш около 3.5 грама. Пълният отказ от сол е вреден за здравето, води до нарушения в образуването на стомашен сок и обезводняване.

 

Без повече мазна храна – още едно нещо, с което не бива да се злоупотребява, но и не бива напълно да се изключва от менюто. Мазните храни съдържат витамин А, който е отговорен за зрението и витамин Е, известен още като „витамин на красотата“.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
minavla
преди 9 години

е то как да се храниш здравословно, освен ако не си направиш вкъщи някакви неща, отвън почти не можеш да си купиш храна, която няма мазнина и други вредни съставки


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия