Как да се отървеш от ужасното акне

2015-07-26 11:00:00
Как да се отървеш от ужасното акне
Снимка: freedigitalphotos.net

Малцина са тези, които могат да се похвалят, че не са се сблъсквали с акнето. Това е проблем, който тормози най-често момчета и момичета в начален стадий на техния пубертет. Но за жалост това не е само техен проблем, защото дори на възрастните се случва кожата им внезапно да се промени и да стане мазна, да се появят червени петна и черни точки.

 

 

Акнето е болест на порите по кожата и едва ли някой знае, че доста често то е генетично обвързано, но преди всичко е резултат на хормонално въздействие. Заболяването се характеризира с възпалителен и невъзпалителен процес. Възпалителният процес включва появата на мазна кожа и червени пъпки най-често по лицето. При невъзпалителния процес се появяват така наречените черни точки. Акнето се появява в зоните, където има изобилие от мастни жлези – най-често лицето, по-рядко горната част на гърдите и гърба.

 

Всички знаем, че младежите са най-взискателни към външния си вид, особено тези в тийндейджърска възраст. Именно затова, когато се появи акне, те стават особено раздразнителни, а по-чувствителните дори могат да си причинят психическа травма ако не успеят да се справят бързо със създалия се проблем. Тъй като обикновено акнето не е тежко заболяване, то се наблюдава в по-леки форми и ако положите достатъчно дисциплина, то можете да го излекувате доста бързо.

 

Като за начало, за да се избегне омазняване на кожата и за да се олекоти акнето, те съветваме да почистваш редовно кожата си със специални гелове или почистващи лосиони за лице. Те помагат за възстановяването на кожата и отпушването на порите, както и по-бързо изчезване на пъпките, които в никакъв случай не трябва да пробваш да стискаш, защото ще предразположиш кожата си към появяване на инфекция и удължаваш времето на зарастване на дадената пъпка. След това няма да можеш да я прикриеш достатъчно дори с фон дьо тен. Също така в никакъв случай не слагай паста за зъби. Това е навик на много хора, но истината е, че въпреки че тя изсушава пъпките, може да предизвика появата им наново.

 

И не на последно място ще те посъветваме на използваш натурална био козметика, за да избегнеш алергични реакции на кожата. Органичният ѝ произход гарантира чистотата и отсъствието на всякакви химически съставки. Добре е да четеш хубаво етикетите, преди да си купиш даден продукт. Много марки претендират, че предлагат био продукти, но това е само маркетингов трик.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия