Как да ускориш метаболизма си

2015-07-20 13:10:00
Как да ускориш метаболизма си
Снимка: Dreamstime

Всеки човек иска да има бърз метаболизъм, за да може да си хапва добре и в същото време да изглежда привлекателно. Хората, които имат бавен метаболизъм, обикновено страдат от хронична умора, бавно храносмилане и трупане на излишни килограми. Има няколко неща, които ще ти помогнат да стимулираш метаболизма си. Кои са те?

 

Физическа активност – редовните тренировки ще ти помогнат да развиеш и укрепнеш мускулатурата си. Когато мускулите се натоварват, към тях се насочва и енергията от разграждането на хранителните вещества. Колкото по-здрави мускули имаш, толкова по-бърз ще е метаболизмът ти. Тренировките минимум 3 пъти седмично по 1 час на ден са напълно достатъчни за нормализиране и благоприятстване на дейността на храносмилателната система.

 

 

Сутрешна гимнастика – освен редовните тренировки, хубаво е сутрин да правите 10-минутно леко физическо натоварване, което ще тонизира тялото ти и ще регулира добрата перисталтика.

 

Вода – за да може организмът ти да функционира правилно, трябва всеки ден да пиеш по поне 2 литра вода. Редвното хидратиране на тялото помага в борбата с излишните мазнини, прочиства организма от токсините и понижава киселинността.

 

Подправки – хубаво е да се научиш да овкусяваш ястията с най-различни пикантни подправки. Кърито, лютият червен и черен пипер, куркумата, лютите чушки и кимионът стимулират метаболизма. Подобно действие имат и индийското орехче, канелата, кардамонът и джинджифилът.

 

Протеинова закуска – след като си направиш 10-минутната сутрешна гимнастика, трябва да хапнеш хубава и здравословна закуска, за да имаш достатъчно енергия през останалата част от деня. Според голяма част от специалистите хубавата закуска трябва да бъде богата на протеини. По този начин ще балансираш чувството си за апетит през деня, а желанието за висококалорични храни ще бъде сведено до минимум. Закуската, богата на протеини, включва кашкавал, мляко, яйца, овесени ядки, риба, ядки, жито, извара, сирене, плодове, шунка.

 

Ранна вечеря – хубаво е да се научиш да вечеря рано, за да може организмът ти да има достатъчно време да обработи храната, преди да си легнеш да спиш. Препоръчително е да има 3-4 часа разлика от вечерята до заспиването. В края на деня обмяната се забавя заради намалената двигателна активност, а пълният стомах по време на сън се отразява неблагоприятно на цялостното състояние на организма.

 

Консумация на ядки и морски храни – те са богат източник на елементите селен, цинк, йод и мед – минерали, които са много важни за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. А хормоните, които този орган произвежда, оказват пряко влияние на обмяната на веществата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия