Няколко навика, които забавят метаболизма

2014-08-25 15:02:00
Няколко навика, които забавят метаболизма
Снимка: freedigitalphotos.net

Замисляли ли сте се колко е важен метаболизма? Много хора прибягват до всякакви диети, липсата на успех ги отчайва, после се връщат пак към нездравословното хранене. Скоро пак им идва идея за някоя нова диета или режим на хранене, който не е съобразен с нуждите им. Също така някои други фактори оказват влияние върху метаболизма и той се забавя. За съжаление много хора не обръщат внимание на метаболизма си и после се питат защо нямат мечтаното тяло. Сега ще ви посочим няколко вредни навика, които забавят метаболизма.

 

Правите изтощителни диети. Хората се доверяват лесно на диети, които обещават бърз успех. Те се надяват след няколко дни гладуване да свалят излишните килограми, които никога повече не трябва да се връщат. За съжаление, килограмите се връщат двойно. Вредата, която не виждате е, че с такива диети забавяте метаболизма си много. Откажете се от изтощителните диети, които ви карат да гладувате и помислете за по-здравословно хранене.

 

 

Храните се нередовно. Това е една от основните причини за забавянето на метаболизма. Ядете каквото има, когато можете. Спрете! Така вредите на тялото си. Трябва да ядете поне пет пъти дневно. Закуската винаги трябва да е обилна, обядът и вечерята са по-малки. Преди и след обяда има малка закуска, която може да бъде кисело мляко или шепа ядки. Не пропускайте хранения и не се тъпчете вечер, защото не усещате как трупате килограми.

 

Не се движите. Застоялия начин на живот е основния причинител на забавения метаболизъм. Това може да е в следствие на липсата на спортна култура. Когато сте на училище прекарвате часове наред седнали, а за съжаление вкъщи стоите и поне няколко часа пред компютъра. Замислете се дали се движите достатъчно. Опитайте да ходите повече пеша, не използвайте винаги градския транспорт или просто слизайте няколко спирки по-рано. Запишете се на някакъв спорт.

 

Не миете добре храната си. Винаги измивайте добре храната си, особено плодовете и зеленчуците. Те са не само мръсни, но са и пръскани с пестициди, които поглъщате. В най-добрия случай, ще получите газове и болки в стомаха, но може да се стигне дори до язва или рак. Съветваме ви да белите плодовете и зеленчуците, за да избегнете всякакви химикали.

 

Храната ви не е пикантна. Ядете ли люто? Знаете ли, че пикантната храна може да забърза метаболизма. Според изследване на университета в Илинойс, лютото забързва метаболизма с 50%. Но не бива да прекалявате с пикантните храни, защото могат да са опасни. Големите количества чили могат да ви докарат язва.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия