Каква е разликата между изгарянето на калории и на мазнини

2014-08-12 17:14:00
Каква е разликата между изгарянето на калории и на мазнини
Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето хора си мислят, че изгарянето на калории и изгарянето на мазнини е едно и също нещо, но не е така. Човешкото тяло има нужда от енергия и си я набавя като гори мазнини и въглехидрати. В зависимост от типа натоварване се изразходват различни количества въглехидрати, които съдържат 4 калории за 1 грам и мазнини, съдържащи 8 калории за 1 грам.

 

 

Ако искаш да отслабнеш, трябва да изгаряш повече калории, отколкото приемаш, тоест да си създадеш отрицателен калориен баланс. Повечето хора имат нужда от около 2 000 калории дневно, за да може организмът им да функционира нормално. Като начало е добре да намалиш приема на 1 500, като може да се откажеш от някои дребни храни, които са калорични, а в същото време не те засищат достатъчно. Лишаването от 300 калории дневно помага при борбата с излишните килограми. Простата сметка показва, че за 10 дни човек приема с 3 000 калории по-малко, което прави около 450 грама мазнини. За да се отървеш от мазнините по-бързо, трябва да съчетаеш този метод с определени физически упражнения.

 

Физическото натоварване се дели на аеробно и анаеробно. При първото основният източник на енергия е кислородът. Анаеробните упражнения включват по-бързи и натоварващи движения, което води до изгарянето на повече калории от въглехидрати, докато аеробните изразходват въглехидрати като гликогена от мазнините.

 

Промяната в интензитета на тренировката оказва влияние върху сърдечния ритъм. Колкото по-интензивна е тренировката, толкова по-учестено бие сърцето, за да захрани мускулите с кислород. При по-бавен ритъм, мускулите имат достатъчно кислород и основният източник на енергия са въглехидратите, които тялото е преработило в гликоген и е складирало в мазнините.

 

Натоварванията, които покачват сърдечния ритъм до 70-80% от горните му граници, поставят енергийния метаболизъм на тялото в аеробно състояние. Над тези нива метаболизмът се измества към анаеробното си състояние, в което мускулите не получават достатъчно енергия и за да компенсират започват да изразходват основно глюкоза от кръвта, а не гликоген от мазнините.

 

С две думи – анаеробните упражнения изгарят калории, а аеробните – мазнини.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия