Как да се предпазиш от летните вируси

2015-07-23 18:05:00
Как да се предпазиш от летните вируси
Снимка: freedigitalphotos.net

През лятото мислиш само за почивка, разхладителни коктейли и плаж. Но за съжаление лесно можеш да съсипеш лятната си почивка, заради летен вирус. Най-честите оплаквания на туристите са именно такива – диария, повръщане, висока температура и отпадналост. Всичко това минава за 2-3 дни, но не е приятно половината от почивката ти да мине в леглото, вместо на плажа. Как да се предпазиш?

 

Внимавай къде се храниш. За съжаление, не всички заведения за хранене спазват хигиенните изисквания. Много пъти се сервират развалени храни или замърсени такива. Това е наистина опасно, защото може да се окаже, че нямаш летен вирус, а натравяне с бактерии. Ако в дадено заведение хигиената е съмнителна, по-добре се въздържай от хапване там. Веригите за бързо хранене са най-опасни, защото при тях най-често има нарушения.

 

 

Внимавай с бързо развалящите се храни. Рибата е идеална лятна храна, а и със сигурност искаш да си хапнеш прясна рибка в близост до плажа. Но тя най-често не е прясна, а дълбоко замразена. В още по-лошия вариант е и развалена. Ако ти се хапва риба, най-добре е да си я купиш и да си я приготвиш собственоръчно. Бъди внимателен и с яйцата и пилешкото, приготвяй ги винаги до готовност, не яж яйцата рохки. Има риск от салмонела.

 

Не използвай общи прибори/чаши с други хора. Ако искаш да се предпазиш от летен вирус, най-добре се въздържай да опитваш чуждите напитки и храни. Използвай само своите прибори и своите чаши. Може да не знаеш, че някой от компанията е заразен, а това е сигурен начин вирусът да хване и теб.

 

Мий си често ръцете. Миенето на ръцете е изключително важно. Трябва да го правиш доста често, за да са винаги чисти. Никога не яж с мръсни ръце, винаги си хапвай, след старателно почистване. Важно е да търкаш добре ръцете си с голямо количество сапун, поне две минути. Само така ръцете ти са наистина чисти.

 

Пий пробиотици. Дори да нямаш оплаквания, можеш да пиеш пробиотици, за да се предпазиш. Те се отпускат без рецепта, а фармацевтът ще те насочи кой точно пробиотик е най-добър за теб. Това са хранителни добавки, които съдържат млечнокисели бактерии, подобряващи храносмилането и влияе позитивно на имунната система.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия