Как да се предпазим от косопада

2015-07-22 17:56:00
Как да се предпазим от косопада
Снимка: freedigitalphotos.net

Здравето на косъма, и не само, зависи до голяма част от храната, с която снабдяваме нашия организъм. Ако обърнем повече внимание на основните витамини и минерали, от които косата ни има нужда, тя ще бъде здрава и няма да се налага употребата на допълнителните препарати, с които я натоварваме допълнително доста често. И още нещо, витамините, които приемаме под формата на капсули, причиняват дисбаланс на хормоните и водят до натрупването на  калории, които след това се чудим с какви диети да премахнем. Ще се спрем на някои естествени витамини, подходящи за атакуването на косопада.

 

 

Витамин А. Съдържа се в млякото, рибата, яйцата, черния дроб и др. Този витамин е много важен за здравината на косъма и стимулира растежа му по съвсем естествен начин. Липсата на витамин А прави косата по-суха и груба.

 

Витамин Е. Намира се в: сушените плодове, яйцата, зърнените храни, спанак, броколи, различните зеленчуци. Този витамин влияе на имунната система, усилва способността за реновация и растеж на косата, подхранва косъма и помага за по-доброто  кръвообращение. Поради горе споменатите функции, витамин Е е един от най-важните витамини за организма.

 

Витамин В7 (Биотин). Набавяме си го чрез консумацията на: яйца, ориз, мляко, черния дроб, зърнените храни, царевицата и др.  Придава на косъма голяма еластичност. Биотинът е включен в образуването на кератина, а той се грижи за цвета на косата и в същото време защитава от косопад. Кератинът също така е полезен за ноктите и кожата.

 

Витамин В. Храни богати на витамин Б са черупките на яйцата, животиските храни и зърнените култури. Това е най-важният витамин за метаболитните процеси на косата.
Никотинова киселина (В3). Съдържа се в:  пилето, рибата, месото. Стимулира растежа на косъма и спомага кръвообращението. Витамин С също спомага за поддържането на силна и здрава коса. Можете да си го набавите чрез по-често хапване на ягоди, червени чушки, цитрусови плодове, зеленчуци, картофи, киви, пъпеши и др.

 

За да поддържаме косата си трябва да използваме и храни богати на цинк, желязо и магнезий, каквито са яйцата, житото, цвеклото и др. Спомагат за по-здрава и бляскава коса. Храната е от особена важност за здравината на косъма и тялото, но, разбира се, не трябва да подценяваме и козметичните продукти, които използваме. Най-добре се посъветвайте с фризьора си за най-удачен за вашата коса продукт. Така ще се радвате на здрава и бляскава коса.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия