Идеи за домашни рецепти за ексфолианти

2015-07-17 16:59:00
Идеи за домашни рецепти за ексфолианти
Снимка: freedigitalphotos.net

Ексфолирането е много важен процес, който не бива да пропускаш. Кожата постоянно се обновява и клетките умират. Тези клетки остават върху кожата ти, тя диша трудно, губи свежест и дори изглежда суха. Ако забелязваш, дори имаш подкожни косъмчета, които трудно пробиват и изглеждат доста неприятно. Какво можеш да направиш? Трябва ти ексфолиране.

 

Не е добре да използваш скраб всеки ден или през ден. Можеш да го правиш един път в седмицата, това е напълно достатъчно. Сега ще ти предложим някои домашни и евтини рецепти за ексфолианти, които да приложиш вкъщи.

 

 

Овесени трици и ванилия. Този ексфолиант е много подходящ и за лице. Нужни са ти овесени трици, зелен чай, зехтин, ванилия и малко захар. Смеси съставките, трябва да се получи гъста каша. Ако го използваш върху лицето, можеш да нанесеш сместа като маска за около 10 минути. След това започни енергично да търкаш, за да отстраниш мъртвите клетки. Измий с гел/пяна за лице. Ако ексфолираш тялото си, не е нужно да нанасяш предварително.

 

Брашнен ексфолиант. Нужни са ти по две лъжици от всяка съставка – пшенични трици, овесено брашно и царевично брашно. Сложи мъничко вода, за да получиш гъста каша, когато разбъркаш. Подходящ е за лице и тяло.

 

Морска сол. Морската сол се продава на много едри кристали, затова е добре предварително да счукаш нужното количество в хаванче. Необходима ти е около една кафена чашка.  Колкото по-едри са кристалите, толкова по-груб ще е ексфолианта. Добави половин чашка бадемово масло или зехтин. По желание можеш да сложиш и няколко капки етерично масло, например лавандулово, което успокоява или ментово, което освежава.

 

Канела. Тя е любим аромат на много хора, затова сме избрали и такъв ексфолиант. Отново ще ти е нужна кафена чашка счукана морска сол, половин лъжица джинджифил, половин лъжица канела и половин чаша бадемово масло/зехтин. Използва се преди баня, защото трябва хубаво да се отмие мазнината.

 

Ексфолиант със захар. За любителите на захарта подбрахме ексфолиант от кафява захар, овесено брашно и мед. Нужни са малки количества – половин кафена чаша кафява захар, половин чаша овесено брашно и четвърт чаша мед. Добави и някое от любимите си базови масла: жожоба, мадемово, зехтин или арганово.

 

Антицелулитен скраб за тяло. Това е друга рецепта, подходяща за дамите, които искат да топят целулита. Трябват ти половин чаша утайка от кафе, половин чаша начукана морска сол, половин чаша кафява захар и половин чаша бадемово масло. Нанася се с енергични, кръгови движения в проблемните зони. Трябва да подейства около 10 минути и след това се отмива.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия