Време е да се отървеш от излишните килограми

2015-07-08 16:29:00
Време е да се отървеш от излишните килограми
Снимка: Dreamstime

Лятото е вече в разгара си, но това не означава, че е късно да се вземеш в ръце и да се отървеш от излишните килограми. По-добре да започнеш сега и да си във форма през есента, отколкото да го отложиш чак за пролетта.

 

Повечето хора, които променят хранителния си режим с цел отслабване, намаляват количеството калории, като смятат, че по този начин ще се вталят. Да, истина е, че приемът на по-малко количество калории, отколкото човек изразходва, води до отслабване, но това се отразява зле на здравето. Човек не бива дълго време да приема прекалено малко количество калории, защото това води до забавяне на метаболизма и хипоталамуса, който отговаря за регулиране на теглото. Той ще успее да се приспособи към нискокалоричната диета и човек ще спре да отслабва. Това пък ще доведе до промени в хормоните, като понижение на лептина или повишаване на кортизола, което още повече затруднява отслабването. Също така липсата на достатъчно енергия и умората малко по малко ще се превърнат в ежедневие и ще премахнат всякакво желание за физическа активност.

 

 

А когато човек се храни с малко количество храна и не спортува, той попада в така известния „йо-йо ефект”. Разочарован, че не продължава да отслабва, човек обикновено се отказва и се връща към предишния си хранителен режим, но този път той е по-гладен и с по-бавен метаболизъм от преди. Така след известно време той си възвръща теглото и дори добавя няколко килограма отгоре.

 

Ако наистина искаш да се отървеш от излишните килограми, без да си вредиш на здравето, трябва да обърнеш внимание на следните неща:

 

Тренировки – физическата активност е важна както за външния ти вид, така и за здравето ти. За да спортуваш редовно, трябва да се спреш на нещо, което ти доставя удоволствие. Имай предвид, че всеки човек има нужда от различни упражнения, затова ако нещо не ти допада или не дава така желание ефект при теб, опитай нещо друго. Хубаво е да помолиш някой да ти покаже упражнения, които са подходящи за теб и как да ги правиш правилно, за да постигнеш така желаните резултати. Няма да има ефект от тренировките, ако не изпълняваш упражненията както трябва.

 

Мотивация – за да постигнеш целите си, трябва да бъдеш достатъчно мотивиран. Хубаво е да бъдеш реалист и да не очакваш повече, отколкото може да постигнеш. Изготви си предварително план и го следвай стриктно.

 

Натурални продукти – не е нужно да се храниш с малко храна, за да се отървеш от излишните килограми. Това, което трябва да направиш, е да започнеш да се храниш по-здравословно. Балансираното меню оказва благоприятно влияние както върху външния вид, така и върху здравето. Затова е добре да забравиш за junk food и другите вредни храни. Наблегни на консумацията на плодове, зеленчуци и всякакви полезни за здравето храни и напитки.

 

Имай предвид, че когато човек иска да отслабне, не е важно да брои калориите, които приема, а да знае как правилно да подбира храната си, за да има достатъчно енергия и да си доставя нужните за организма витамини и минерали.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия