Горските плодове топят излишни килограми

2015-07-07 18:06:00
Горските плодове топят излишни килограми
Снимка: freedigitalphotos.net

Плодовете са изключително полезни и вскчки сме добре запознати с това колко здравословни са те за нас. Всеобщо схващане обаче е, че тъй като са богати на прости захари като фруктоза и глюкоза, тези природни лакомства не са най-добрият избор когато става въпрос за спасяване от подкожните мазнини. Е, обратно на тази логика, изследване проведено в Калифорнийския университет в САЩ доказва точно обратното – горските плодове успешно изгарят излишните килограми и са силно препоръчителни за хора, които се стремят към намаляване на личното си тегло.

 

Две-три порции горски плодове дневно и можете да забравите за излишните мазнини. Изследователи от Калифорнийския държавен университет в Съединените американски щати стигат до извода, че ресвератролът (вещество, което се съдържа в гроздето и в повечето горски плодове) е способен да помогне в борбата ни със затлъстяването.

 

 

Експериментът е проведен с мишки. Дебели мишки. След завършването му се оказало, че подобна плодова диета помага калориите да се изгарят с четиресет процента по бързо. Това е почти ускоряване на тези процеси с 50% или съкращаване на времето за отслабване наполовина. Полифенолите, съдържащи се в плодовете, превръщат белите вредни мазнини в кафяви, които от своя страна се изразходват като енергия, а не се отлагат като запаси в организма.

 

Особено богати на ресвератрол са боровинките, малините, ягодите, гроздето и ябълките. По съвета на учените, в разтоварващите дни трябва да се изяждат три порции от тези вкусни плодове. А през лятото е повече от удачно да си направим подобна диета – така ще съчетаем приятното с полезното, още повече ако сами решите да си наберете горски плодове.

 

Разтоварващите диети ускоряват възстановителните процеси в тялото. Процесите наускоряване на клетките в човешкото тяло могат да се забързат благодарение на разтоварващите дни в хранителния ни режим. Според същите учени от университета в Калифорния, ако пет дни в месеца човек намали консумацията на калории с около 35-55 процента от обичайното, ще се подобри паметта и дейността на сърдечно-съдовата система.

 

При провеждането на опита, учените хранили мишки с обичайната за тях храна, без ограничения в калориите, но им осигурявали пет разтоварващи дни. Оказало се, че това действа благотворно на здравето на гризачите. Резултатите от изследвания, в които участват хора също водят до подобни изводи, казват авторите на експеримента. Учените препоръчват в разтоварващите дни да не се ограничава количеството на калориите повече от препоръчителното, тъй като това може да рефлектира негативно на здравето. Повече от 35-55% намаляване на калориите би бил прекомерен стрес.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия