Колко са полезни сушените плодове?

2014-04-24 17:33:00
Колко са полезни сушените плодове?
Снимки: freeimages.com

Мнозина от нас са си задавали въпроса колко всъщност са полезни сушените плодове и защо в последно време придобиват толкова голяма популярност? Тъй като с всеки изминал ден все повече специалисти говорят за тях, решихме да ви дадем малко повече информация за сушените плодове и тяхното въздействие върху организма ни.

 

 

Колкото и невероятно да ви звучи по-голямата част от специалистите са твърдо зад изказването, че сушените плодове са също толкова полезни колкото пресните. Благодарение на щадящите технологии за сушене на плодовете, те запазват витамините и минералите значително по-добре, отколкото всеки метод на консервиране.

 

Любопитна подробност е, че освен това, логично, изсушаването води до намаляване на водното съдържание, което довежда до това, сушените плодове да имат до четири-пет пъти по-голяма концентрация на витамини и минерали в сравнение с пресните.

 

Освен с изкусителния си вкус, който може да ви донесе невероятните летни спомени в студения зимен ден, сушените плодове могат да ви пленят и с изключително полезното си действие, тъй като те са едни от малкото храни, които са богати на прости захари — предимно фруктоза и глюкоза, което пък ги превръща в енергийна бомба, без да ги прави прекалено калорични.

 

Сто грама от тях съдържат 290 калории, докато в същото количество шоколад има между 400 и 600 калории. Затова те могат да се консумират както в период за разтоварване, така при строга и ограничаваща диета.

 

В изсушените плодове се съдържа също много разтворима целулоза (пектини), която нормализира процеса на преработване на храната. Целулозата поема вредните продукти от обмяната на веществата и ги извежда от организма. Едновременно с тях се извеждат и излишъците от холестерола. Това е изключително важен за профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, особено на атеросклерозата.

 

Специалистите препоръчват всеки ден да се употребяват не по-малко от 25-35 г целулоза, а диетолозите смятат за балансирано това хранене, при което за една година човек изяжда не по-малко от 2 кг. сушени плодове.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия