Суперхраните, които трябва да ядеш редовно, но не бива да прекаляваш с тях

2015-07-01 16:04:00
Суперхраните, които трябва да ядеш редовно, но не бива да прекаляваш с тях
Снимка: Dreamstime

От време на време се случва да чуеш или да прочетеш някъде за някои суперхрани, които е добре да консумираш редовно, за да нямаш проблеми със здравето. Да, факт е, че тези храни са богати на антиоксиданти и съдържат множество витамини и минерали. Суперхраните може да са полезни, но с тях не бива да се прекалява, защото така имат обратен ефект и вредят на здравето, вместо да помагат.

 

Прекомерният прием на храни, богати на антиоксиданти, е вредно, защото те всъщност осъществяват прооксидантен ефект като увеличават свободните радикали в организма. Това може да доведе до ускоряване процеса на стареене и се свързва с редица сърдечни болести и дори някои видове рак. Но не е достатъчно само да намалиш приема на храни, богати на антиоксиданти, трябва и да внимаваш с витамините и други добавки, които взимаш без лекарско предписание.

 

 

Имай предвид, че не всички антиоксиданти са равностойни. Добавките могат да бъдат полезни за теб, но не могат да заместят всички полезни хранителни вещества, които можеш да си набавиш по естествен път от храната. Т.е пиенето на витамин С не е същото като консумирането на храни, богати на витамин С.

 

Преди да си купиш каквато и да е било добавка от аптеката, се консултирай с личния си лекар, защото е напълно възможно да се храниш достатъчно разнообразно и да нямаш нужда от допълнителни витамини.

 

Кои са най-добрите суперхрани?

 

Авокадо – този плод е богат на витамин Е. Авокадото подобрява състоянието и външния вид на косата. Нужно ти е едва четвърт от плода, за да си набавиш препоръчителната дневна доза витамин Е. Не прекалявай с неговата консумация, защото прекомерното количество витамин Е може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Бразилски орех – той е отличен източник на селен, който формира съществена част от защитната ензимна система на организма. Нужни са ти по два бразилски ореха дневно, за да си доставяш препоръчителното количество селен. Имай предвид, че високите дози на добавки със селен могат да предизвикат загуба на енергия, повръщане и раздразнителност.

 

Леща – тя е страхотен растителен източник на цинк и желязо. Лещата помага на клетките в организма да растат и да се възстановяват и поддържат имунната система. На ден ти е нужна една кафена чаша сготвена леща, за да си осигуриш по-малко от четвърт от препоръчителната дневна доза желязо. Прекомерното количество желязо в организма може да доведе до диария, запек, гадене и повръщане.

 

Мазна риба – тя е богата на омега 3-мастни киселини, които могат да намалят възпалението, свързано с възрастта. Препоръчително е да консумираш риба 2-3 пъти седмично, за да си набавяш достатъчно количество омега 3-мастни киселини. Имай предвид, че прекалено големите количества могат да доведат до сериозни проблеми с кръвосъсирването.

 

Боровинки – тези сладки плодове са пълни с витамин С. Боровинките подобряват целостта на колагена в кожата и намалят риска от развитие на рак. На ден ти е нужна една чаена чаша, за да си доставиш препоръчителната доза витамин С. Имай предвид, че високите дози витамин С причиняват болки в стомаха, киселини, гадене и главоболие.

 

Кисело мляко – в него има множество бактерии, които подобряват храносмилането. В киселото мляко има още витамин А, който е важен за имунната и репродуктивната система, както и за зрението. На ден ти е нужна по една кофичка кисело мляко, за да си в добро здравословно състояние. По време на бременност не бива да се прекалява с консумацията на кисело мляко, защото това може да доведе до дефекти на зародиша.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия