Сьомгата - висококачествена суперхрана

2014-08-31 11:05:00
Сьомгата - висококачествена суперхрана
Снимка: freedigitalphotos.net

В последно време много често се говори за суперхраните. Това е термин, който се използва за храни, които имат високи ползи за здравето на човека. Като суперхрани се определят храни, които са здравословни и имат високо съдържание на дадени полезни вещества, например антиоксиданти. Този термин не е официален и не може да се срещне храна в търговската мрежа, отбелязана като „суперхрана“. Но се смята, че сьомгата заслужава да бъде наречена именно така.

 

Сьомгата е много „хвалена“ риба, което не е случайно. Вероятно сте чували за вълшебните ѝ свойства, в които не бива да се съмнявате. Тя е от семейство Пъстървови, обикновено мигрира и си хвърля хайвера в сладки води. Има няколко вида сьомга, в зависимост дали обитава Атлантическия или Тихия океан.

 

Сьомгата е изключително богата на незаменими полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6. Също така съдържа голямо количество лесноусвоими белтъци, минерали, сред които калций, калий, фосфор, магнезий и цинк.  Богата е и на витамини от групата В.

 

Тази суперхрана понижава „лошия“ холестерол и увеличава нивата на „добрия“. Омега-3 мастните киселини ускоряват метаболизма и изгарянето на калории. Не бива да се заблуждавате, че тази мазна риба ще се отрази зле на фигурата ви. Напротив, благодарение на белтъците, които съдържа, тя е много подходяща за хора, които искат да отслабнат.

 

 

В 100 грама сьомга има 182 ккал, 19 г мазнини, 12 г белтъчини и 0 г въглехидрати. Естественият розово-оранжев цвят на сьомгата е резултат от каротеноидни пигменти в месото. Рибите получават този цвят на месото, защото се хранят с малки миди.

 

Сьомгата е полезна за сърцето, заради високото съдържание на омега-3 мастни киселини. Учените са установили, че човешкото тяло може да ги абсорбира най-добре чрез сьомгата, в сравнение с който и да е друг продукт. Тези мастни киселини предотвратяват съсирването на кръвта, непостоянният сърдечен ритъм и влияят на триглицеридите в кръвта. Сьомгата може да намали риска от болестта на Алцхаймер, също така подобрява мозъчните функции.

 

Тази риба е доста скъпа и не е по джоба на всеки. Но не трябва да се изключва от менюто, защото съдържа много полезни вещества. Ако не можете да осигурите често сьомга на трапезата си, можете да я замените с други риби като пъстърва, риба тон, скумрия, сардина или херинга. Те също са полезни, заради мазнините, които притежават.

 

Разбира се, трябва да внимавате от къде си купувате риба и да избирате прецизно. Обърнете внимание на кожата на рибата, тя трябва да е свежа и бляскава. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия