В кои случаи е задължително да посетиш дерматолог

2015-06-27 12:07:00
В кои случаи е задължително да посетиш дерматолог
Снимка: iStock

Дерматологът е лекар, който се занимава с кожните заболявания. Той може да ти бъде полезен, ако имаш кожни оплаквания или козметични дефекти. Често пъти младежите имат кожни проблеми, но се срамуват да ги споделят. Затова се опитват да се самолекуват, а козметичните средства са широкоразпространени. Те обещават бърз ефект и тийнейджърите са склонни да ги изпробват. Резултат няма, а проблемът остава. В такива случаи е наложително да посетиш дерматолог.

 

Бенки, които растат, променят цвета си, сърбят или кървят. Бенките могат да бъдат много опасни, не бива да ги подценяваш. Те са безобидни до момента, в който не започнат промени в клетките. Ако видиш, че има нещо притеснително, веднага посети лекаря си. Същото важи и ако имаш бенка, която често притискаш или търкаш, заради дрехите си. Дерматологът ще прецени дали има нужда от премахване на бенките или някакво лечение.

 

 

Акне. Много тийнейджъри смятат, че акнето е просто козметичен проблем, който отминава с пубертета. В много случаи е така, но при някои тийнейджъри акнето е много тежко. За съжаление остават белези, има силни възпаления и неприятен вид. Затова вместо да посещаваш куп козметици, отиди при дерматолог. Той ще ти препоръча подходяща медицинска козметика, както и медикаменти. Силното акне може да е симптом на хормонални проблеми.

 

Пърхот. Той е много мъчителен, защото сърби и изглежда ужасно. Време е да се откажеш от неефективните шампоани против пърхот и да видиш къде наистина е проблема. Пърхот се появява и от неподходяща козметика, от чувствителен скалп, както и поради други причини. За съжаление, много хора бъркат пърхота и себореята. Добре е лекар да прецени какво е състоянието ти.

 

Имаш сухи и зачервени петна по кожата, които се белят. Най-често това са белезите на екзема. Участъци от кожата се зачервяват, тя е суха и се бели. Кремовете не помагат и не облекчават положението. Това може да е и по-сериозно заболяване. Хубаво е специалист да те прегледа, за да изпише подходящо лечение.

 

Косопад. За него има много причини и някои от тях са: стрес, хормонален дисбаланс, кожен проблем. Ако усещаш, че косата ти пада повече в последно време, няма защо да отлагаш, отиди при дерматолог. Той ще прецени дали проблемът е кожен или ще те пренасочи към друг специалист.

 

Можеш да посетиш дерматолог, като поискаш направление от личния лекар. Напълно безплатно е за лица до 18 годишна възраст. За хора над 18 години се изисква такса в размер на 2.90 лв.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия