Кои са най-често срещаните кожни проблеми

2015-02-13 20:45:00
Кои са най-често срещаните кожни проблеми
Снимка: freedigitalphotos.net

Грижиш ли се добре за кожата си? Ако искаш тя да бъде гладка и красива, трябва да се постараеш. През пубертета, младежите най-често се оплакват от мазна кожа и акне. Проблемът може да бъде решен, ако положиш грижи. Повишеното количество себум не е единственият проблем, който кара кожата ни да страда. Сега ще ти разкажем повече кои са най-често срещаните кожни проблеми.

 

Акне. Разбира се, че то е един от най-сериозните кожни проблеми сред тийнейджърите. Обикновено акнето отминава с пубертета, но влияе зле на самочувствието на младежите. Затова трябва да се грижиш за кожата си, като я почистваш добре. Прави си почистващи маски, вземи си хубав пилинг за лице и сутрин и вечер се измивай с гел/пяна. Ако имаш сериозен проблем с акнето, посети дерматолог, който да те насочи към правилните продукти.

 

 

Себорея. Този проблем е често срещан при хората от всички възрасти. Характеризира се със суха кожа на главата, която се лющи. Често пъти е придружен с неприятен сърбеж и мазна коса. Можеш да смениш козметиката за коса, която използваш и да се ориентираш към продукти, щадящи скалпа. Но задължително трябва да се консултираш с лекар.

 

Пърхот. Младежите често страдат от пърхот, придружен с мазна коса. На пазара се предлагат всякакви продукти, които обещават мигновено изчезване на белите снежинки. Не бива да забравяш, че пърхот може да се получи и от непоносимост към даден шампоан. Тогава кожата на главата започва да те сърби и да се лющи. Ако проблемът ти не минава дълго време, задължително посети лекар.

 

Екзема. Това е кожен проблем, който се появява най-често по ръцете, лактите, краката и корема. Кожата става на петна, суха и зачервена. Започва да сърби и да се лющи, стои опъната и създава неприятно усещане. Има много причинители на екземата. Понякога тя може да е кожна реакция към козметичен продукт, алергии, стрес, дори смяната на климата може да провокира екзема.

 

Мелазма. Мелазмата представлява пигментни петна. Кожата става с неравен тен и се образуват по-тъмно пигментирани малки площи. Най-често засяга бузите, носа, челото и брадичката. Има много причини, поради които може да се получи, една от тях е при бременност. За да избегнеш такъв проблем, винаги нанасяй слънцезащитен крем върху лицето си, дори да не си на плажа.

 

Херпес. Херпесът е вирус, който не се лекува. Веднъж навлязъл в тялото, той се изявява, когато имунната система е по-слаба, например при настинки, грип или други заболявания. Херпесът образува малки, болезнени петна, пълни с течност. Най-често се появяват в областта на устните. Можеш да използваш кремове, с които да третираш проблемните участъци. Не бива да се целуваш с никого и да пиеш от една чаша с друг човек, иначе рискуваш да ги заразиш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия