Какво трябва да знаеш за гъбичната инфекция

2015-06-17 14:01:00
Какво трябва да знаеш за гъбичната инфекция
Снимка: freedigitalphotos.net

Гъбичките са един много неприятен проблем, който се среща много често. За съжаление, хората не са добре запознати с него и не знаят как да реагират, когато забележат нещо нередно. Гъбичките могат да бъдат опасни, ако не се лекуват и не се вземат мерки. Какво не знаеш за гъбичките?

 

Гъбичната инфекция се причинява от бактерията Candida Albicans, която живее в тялото. Когато се наруши балансът в организма, тези бактерии започват да се размножават много бързо и причиняват инфекция. Едни от най-неприятните гъбички са тези по половите органи.

 

Какви са симптомите? Според статистиката, поне 70% от жените са имали подобни оплаквания поне веднъж в живота си. Всичко започва с обриви и сърбеж в интимната зона. Появяват се и неприятна миризма, съпроводена с бяло течение, което изглежда като пресечено. Може да има и парене при уриниране, както и дискомфорт при полов акт. Симптомите са доста неприятни и повечето жени бързо отиват при гинеколога. При мъжете също има симптоми. Най-често това е силно зачервяване, сърбеж, обрив по члена и увеличено количество белезникав секрет.

 

 

Нелекуването на гъбичната инфекция е опасно, защото може да доведе до стерилитет. Затова е много важно да посетиш лекар веднага щом усетиш, че нещо не е наред. Някои от симптомите съвпадат и с тези на други болести, например течението и обрива. Затова трябва да се вземе материал за изследване, а след това лекаря да ти изпише подходящо лечение.

 

Причините за проявата на гъбичната инфекция са разнообразни. Най-често това е приемът на антибиотици. Ето още една причина, поради която да не се самолекуваш с антибиотик. Лекарят винаги изписва и препарат против гъбички в случаите, когато се налага антибиотично лечение.

 

Лечението включва орални таблетки и гел. Симптомите отминават за няколко дни. Важно е областта да се поддържа чиста, а бельото да се дезинфекцира и да се изпере на висока температура. Някои специалисти са на мнение, че такова лечение само потиска инфекцията и след време тя пак се проявява. Факт е, че гъбичките често рецидивират. Много специалисти са на мнение, че е важно да се открие първопричината за нарушаването на метаболизма.

 

Добре е да се консултираш с лекар възможно най-скоро след проявените симптоми. Не прибягвай до самолечение, защото можеш да си навредиш. Въздържай се от сексуални контакти, докато не се излекуваш напълно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия