Как да се отървеш от гъбичките в домашни условия

2015-03-13 14:21:00
Как да се отървеш от гъбичките в домашни условия
Снимка: thinkstockphotos.com

Гъбичките са група организми с близка до растенията характеристика. Те се различават от растенията по клетъчната им стена и по това, че не могат да произвеждат собствената си храна чрез фотосинтеза. Поради тази причина растат директно на хранителната си среда, като за тяхна храна може да случи човешката кожа.

 

Гъбичната инфекция на ноктите се дължи на гъбички, които паразитират върху ноктите. Тя се причинява от дерматофити, дрожди или плесени.

 

Дерматофитни инфекции – най-често човек се заразява с гъбички на влажни публични места като сауни, басейни, съблекални и т.н. Микроорганизмите се отделят заедно с мъртвите клетки и при влизане в контакт с кожата могат да доведат до заразяване.

 

 

Дрожди – те се размножават под ноктите на хората, които са изложени дълго време на влага – готвачи, детегледачки, здравни работници, миячи и т.н.

 

Плесени – заразяването става, когато човек ходи бос и има контакт с почвата.

 

Статистиката показва, че гъбичните инфекции на ноктите засяга 1 на 10 човека, като по-често се заразяват възрастните.

 

Истината е, че доста хора страдат от гъбична инфекция под ноктите. В началото на заразяването човек трудно би забелязал, че се е сдобил с гъбички. С течение на времето обаче ноктите променят цвета си, стават по-дебели и по-лесно чупещи се. Проблемът трябва да бъде решен, защото състоянието може да се влоши и да се стигне до силна болка при допир.

 

Как да се справиш с гъбичките у дома?

 

Зехтин и сок от лимон – масажирай пръстите на краката/ръцете с равни количества зехтин и сок от лимон. Това ще доведе до омекотяване на кожата и ще предотврати появата на нова инфекция.

 

Топла вода и ябълков оцет – натопи ръцете или краката си в съд, в който има равни количества ябълков оцет и топла вода. Остани така около 15 минути. След това внимателно подсуши краката/ръцете. Киселината в ябълковия оцет ще спре развитието на гъбичките и с течение на времето ще ги отстрани изцяло.

 

Масло от чаено дърво – то има мощно антисептично действие, което се бори успешно с гъбичките. Смеси неразредено масло от чаено дърво и зехтин и нанеси върху засегнатите нокти. Може от време на време да капваш по няколко капки от чаеното масло върху нокътя, като хубаво разтриваш засегнатия участък.

 

 

Антисептична вода за уста – тя е силен антисептик, който може да се справи успешно с инфекцията. Периодично може да потапяш ръцете/краката си в съд, пълен с вода за уста или вода за уста + оцет.

 

Зехтин, масло от чаено дърво и масло от мащерка – смеси трите неща по равно и остави сместа за 15 минути. След това вземи стара четка за зъби и втрий добре в нокътя и под него. По този начин сместа ще проникне хубаво в засегнатия участък и ще отстраниш горния слой на нокътя, където се размножават гъбичките. Ефектът ще бъде забележим след 1-2 процедури, но е препоръчително да го правиш редовно в продължение на 2-3 седмици, за да се подсигуриш, че гъбичките са изчезнали окончателно.

 

Смляно оризово брашно и ябълков оцет – смеси двете неща по равно и с масажиращи движения нанеси сместа върху засегнатите зони. Втривай в продължение на 10 минути. По този начин ще премахнеш мъртвите кожни клетки и гъбичките, които се намират под тях. След това измий мястото добре и го подсуши много хубаво.

 

Много е важно да бъдеш упорит при борбата с гъбичките, защото дори да остане малка следа от тях, те ще се размножат отново. За да разбереш дали си се отървал от тях напълно, може да се намажеш с калиев хидроксид.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия