Кои са най-най-най-нискокалоричните храни?

2014-04-14 16:16:00
Кои са най-най-най-нискокалоричните храни?
Снимка: Dreamstime

Има доста храни, които са нискокалорични и са перфектни за хора, спазващи диета или такива, които искат да приемат по-малко калории и да се вталят поне малко. За съжаление, повечето вкусни храни съдържат в себе си доста калории. Но пък има и такива, които не са никак лоши и в същото време не ни се лепят по дупето и бедрата. Става въпрос основно за плодове и зеленчуци.

 

Кои са най-най-най-нискокалоричните храни?

 

Цвекло – то съдържа голямо количество желязо, антиоксиданти, калий и фолиева киселина. Бедно е откъм калории, затова може да си го консумирате спокойно.

 

Ягоди – в една шепа ягоди има не повече от 50 калории. В същото време тези дребни червени плодове ще ви доставят повече от 100% от витамин С, който е жизнено необходим за човешкия организъм.

 

Снимка: sxc.hu


Броколи – в тях се съдържат витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които предотвратяват развитието на рак. Може да го консумирате сурово или задушено.

 

Праскови – в 100 грама има около 40 калории, което прави прасковите едни от най-нискокалоричните плодове. В една средно голяма праскова има около 60 калории и 1 грам протеин и 10% от нужния ви за деня витамин А.

 

Карфиол – той е богат на витамин С и не съдържа в себе си много калории. Затова може спокойно да го прибавяте към салатите и ястията, които консумирате.

 

Боровинки – те са богати на витамин С, магнезий и омега 3-мастни киселини. В една купичка има около 45 калории.

 

 

Краставици – една средно голяма краставица съдържа около 45 калории и доставя на човешкия организъм достатъчно количество калий и витамин К. Специалистите препоръчват да се яде необелена, защото в кората й се съдържат важни за организма витамини и минерали.

 

Нектарини – един средно голям плод има около 60 калории и 2 грама протеин и доставя 8% от необходимото количество калий за деня.  

 

Зелени чушки – ако ви липсва витамин С, наблегнете на консумацията на зелени чушки. Само една ще ви осигури повече от 120% от витамин С, който ви е нужен. В същото време няма да приемете повече от 20 калории.

 

Пъпеш – в него има основно вода – около 90%. Една купичка пъпеш съдържа около 60 калории и доставя 11% от калия, който е нужен на тялото ни за деня.

 

Диня – всеки знае, че този плод е нискокалоричен и почти не съдържа калории в себе си. Той има 1% повече вода от пъпеша и една купичка съдържа в себе си около 45 калории и осигурява доста голямо количество витамин А и С.

 

Сливи – само една слива ви осигурява 5% от необходимия витамин К, който помага при съсирване на кръвта. В същото време плодът не е висококалоричен – една слива съдържа около 30 калории.

 

Малини – те са богати на витамин А, фибри, калий, калций и витамин С. Една малинка съдържа едва около две калории.

 

Снимка: sxc.hu

 

Грейпфрут – този леко кисел плод съдържа в себе си желязо, калций, фосфор и витамин А. Повечето хора го ядат без ципата, но в нея всъщност се съдържат доста фибри, които е добре да приемате. Един грейпфрут има около 35 калории.

 

Кафе – тази любима ободряваща напитка също е бедна откъм калории, стига да не прибавяте към нея захар и/или сметана. Тя действа отслабващо и тонизиращо и намалява риска от диабет тип 2 и от затлъстяване. Трябва обаче да я консумирате чиста или с подсладител, за да не приемате излишно количество калории.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия