Косата и слънчевите лъчи

2015-05-09 14:52:00
Косата и слънчевите лъчи
Снимка: freedigitalphotos.net

Косата е най-ценното богатство, което всяка жена притежава. Кое момиче не би искало да има голяма и лъскава грива, която да блести под слънчевите лъчи? Вероятно няма момиче, което да не полага грижа за косата си, но тази грижа трябва да се промени, според сезона. Сега слънчевите лъчи са много по-силни и увеличават вредните си влияния. Какво трябва да направиш, за да запазиш косата си от слънцето?

 

На първо място трябва да носиш шапка по-често. Когато слънцето е най-опасно и жарко, предпазваш кожата си, нали? Седиш на сянка и не се печеш на плажа по обяд. Същото важи и за косата. Освен, че има риск от топлинен удар, ако тялото ти прегрее, косата просто изгаря. В най-горещите дни трябва да носиш шапка, под която да криеш косата си.

 

Слънцезащитни продукти. Косата има нужда от хидратиране и SPF. Хубаво е да си набавиш подходяща козметика, която да включва шампоан, балсам/маска и серум/крем за след баня. Слънцезащитните филтри предпазват косъма от изгаряне. Особено внимателна бъди в дните, когато си на море/плаж. Тогава трябва да нанасяш от серума/крема, дори след като излезеш от морето/басейна.

 

Хидратация. Особено податливи са сухите коси, които през лятото стават още по-сухи, заради слънцето. Също така по-тънките коси, особено ако са леко изтощени, стават като слама. Косъмът не може да се възстанови, накъсва се и косата изглежда нездрава. Можеш да добавиш допълнителни продукти – хидратиращи и протеинови. Особено за сухите коси са подходящи продуктите базирани на масла. Ако усещаш косата си изтощена, без значение дали е мазна, суха или нормална, добави протеинова терапия. Не забравяй, че можеш да използваш протеинов шампоан с маслена маска, но не и обратното.

 

Подстригване. Хубаво е редовно да махаш цъфналите краища от косата си. Лятото това трябва да става по-често. Не забравяй, че един път цъфнал косъм, може да се възстанови, само ако цъфтежа се отреже. Затова е добре да режеш по малко през месец-два, отколкото цъфтежите да се разпространят нагоре, по цялата коса. Най-добре е да предпазваш косата си през лятото, за да не се наложи след това да отрежеш голяма част от дължината си.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия