Вреда и полза от морската вода


2010-07-21 10:18:22
Вреда и полза от морската вода
Морската вода би могла да уврежда кожата и косата, ако стоите мокри под слънцето или изложени на вятър. Ако и преди кожата Ви не се е изсушавала от морето, то нямате причини да се притеснявате, но в противен случай – редовно се изкъпвайте с прясна вода и подсушавайте кожата.

Косата се изсушава на плажа отново заради комбинацията на солена вода и слънце. Всъщност това е ефектът на изгаряне, който се образува от ролята на водните капки като своеобразни лещи, комбинирани с летните слънчеви лъчи. Морската вода сама по себе си вреди само с това, че е замърсена и продължава да бъде замърсявана и от прекомерното количество сол – в различните водни басейни се наблюдава различно количество. По нашето крайбрежие водата е повече замърсена, от колкото солена.

Отвъд възможното изсушаване, морската вода е изключително полезна. Тя съдържа фосфор, магнезий, селен, хлор, калций, мед, сяра, манган, цинк, желязо, натрий, калий. Минералите и микроелементите захранват кожата, косата и ноктите. Не случайно съставките на редица козметични продукти съдържат елементи на морската вода. Също така спомага за естествено накъдряне на косата.

Минералите във водата правят кожата гладка и укрепват киселинния баланс на кожата.  Раните зарастват по-лесно. Морските ходения спомагат за имунната система с йодните изпарения, укрепват се костите от съдържанието на калций в морето, бромът пък успокоява нервите. Обаче колкото по-топла е водата, толкова по-слабо се проявяват положителните ефекти. Хладката морска вода спомага за кръвообращението и ускорява обменните процеси, което от своя страна помага за отслабване.

Морската вода помага още при синузит и алергии. Полезно е да се правят промивки с нея.

И въпреки всички положителни въздействия върху организма, не е полезно да се печем мокри под слънцето или да се разтваряме с часове във водата. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия