Как да се отървеш от стриите

2015-04-23 14:52:00
Как да се отървеш от стриите
Снимка: thinkstockphotos.com

Стриите са проблем, който тормози както жените, така и мъжете. Обикновено те се появяват след бременност, при рязко напълняване или отслабване, или по време на пубертета, когато тийнейджърите растат.

 

Как да се справиш с този проблем?

 

Стриите представляват кожни белези, където организмът натрупва колаген и се опитва по естествен начин да коригира нарушената цялост на кожата.

 

При някои жени стриите се предават наследствено. Учените направили проучване, в което участвали 33 930 души, от които 4967 жени с много тежки следроднилни стрии. Те се появили вследствие на специфични мутации в четири гена – ELN, SRPX, HMCN1 и TMEM18, които увеличават риска от поява на сериозни стрии с цели 40%.

 

 

ELN, известен още като еластин, е най-силно свързан с появата на стрии. Това е белтък, който е най-важният компонент на еластичните фибри, които дават възможност на тъканите да се разтягат и свиват.

 

Поради тази причина някои хора са по-предразположени към появата на стрии от друго. Това зависи и от пола – 55% от жените развиват стрии, докато при мъжете процентът е 25.

 

Какви методи за лечение съществуват?

 

Лазер – това е модерен и ефективен начин за лечение на различни кожни проблеми. Интензивната светлина прониква в дълбочина и стимулира производството на колаген, меланин и еластин. Най-ефективната терапия е с пусов лазер, при който се използват пулсови диодни лазери с дължина на вълната 1.450 nm. Този метод обаче не се препоръчва при хора с по-тъмно пигментирана кожа, защото има риск от избелване на третираните участъци.

 

Крем с Tretinoin – той помага за редуциране на стриите, които са сравнително млади и все още са червени или розови на цвят. Прилагането на такъв крем в продължение на 3 месеца намалява стриите с цели 20%. Действето на третиноина, който се съдържа в козметичните продукти, увеличава продукцията на колаген в дермата. Използва се и в други продукти срещу косопад и стареене на кожата.

 

Микродермабразио – с помощта на специална апаратура се издухват микрокристали към кожата и се отстранява част от най-повърхностния ѝ слой, което води до растеж на нови кожни клетки и обновяване на кожата в дълбочина. След 5 последователни процедури се установява намаляване на стриите.

 

Има и други видове терапии, които са или прекалено агресивни за кожата или са свързани с прием на медикаменти, които имат доста странични ефекти и са вредни за здравето. Става въпрос за кортикостеридни инжекции, използване на кремове с витамин Е и екстракт от лук и др.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия