От колко калории имаме нужда, за да бъдем здрави и слаби

2015-04-23 13:15:00
От колко калории имаме нужда, за да бъдем здрави и слаби
Снимка: Dreamstime

В интернет човек може да намери информация за най-различни диети, упражнения и хитрини за сваляне на излишните килограми. Някои от тях имат ефект, други са опасни за здравето, а трети са неутрални, но не помагат на човек да постигне така желания резултат. Много е важно да се знае отговорът на въпроса „От колко калории се нуждаем всеки ден, за да функционира здравето ни правилно?“.

 

Има една информация, която определено е доста плашеща – през последните 20 години дневната порция храна в съвременните развити страни се е увеличила ... двойно! Докато преди години средният чийзбургер в Америка е бил 333 калории, в днешно време той е около 600.

 

 

Съвременните мъже и жени се хранят с много по-големи порции от необходимото, а това води до натрупването на излишни килограми и редица заболявания. Според учените средната препоръчителна дневна доза калории за мъжете е 2 500, за жените – 1 800.

 

За да функционира правилно човешкият организъм, той има нужда от непрестанен приток на енергия. Тя се доставя, благодарение на храната, която консумираме. Колкото по-здравословна и разнообразна е тя, толкова по-добре ще се чувстваме.

 

Интересен е фактът, че около 20% от храната, която приемаме, отива за мозъка ни. Останалата част се разпределя между другите поддържащи функции – мускулите, кръвната циркулация и дишането.

 

Когато навън температурите са ниски, метаболизмът се ускорява, продукцията на топлина нараства, за да може да се поддържа нормална телесна температура. Лятото е сезонът, когато човек трябва да приема по-голямо количество вода, отколкото храна и затова и доста хора отслабват именно през горещите летни месеци.

 

От колко калории се нуждаем?

 

Дневната нужда се изчислява с помощта на принципа на Харис – Бенедикт и тяхната формула за персонално Базово ниво на Метаболизма (БНМ), което се умножава с различни коефициенти, които завидят от нивото на физическа активност.

 

Формула на Харис – Бенедикт

 

За мъже: 66.5 + (13.75 х кг. телесна маса) + (5.003 х височина в сантиметри) - (6.755 х възраст в години) = БНМ;

 

За жени: 55.1 + (9.563 х кг. телесна маса) + (1.850 х височина в сантиметри) - (4.676 х възраст в години) = БНМ;

 

След това трябва да умножиш полученото число по различен коефициент, който зависи от физическата ти активност:

 

- при заседнал начин на живот без физическа активност – БНМ х 1,2

- при слабоактивен живот с физически упражнения три пъти седмично – БНМ х 1,375

- при умерено активен живот – БНМ х 1,55

- при активен живот – БНМ х 1,725

- при много активен живот – БНМ х 1,9

 

Това, което ще получиш най-накрая, е количеството калории, което трябва да приемаш ежедневно, за да функционира организмът ти правилно и което няма да доведе до натрупването на излишни килограми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия