Разширените вени могат да бъдат опасно заболяване

2015-04-02 18:00:00
Разширените вени могат да бъдат опасно заболяване
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора смятат, че варикозната болест е предимно естетичен проблем. И обикновено започват да се заглеждат по изпъкналите вени на нозете си, когато наближат пролетта и лятото, особено дамите. Да, предстои ни да се поразсъблечем и не е маловажно как изглеждаме. Но това не е най-важното - опасни са усложненията, които варикозата може да предизвика: екземи, язви, тромбофлебит.

 

Най-често от варикозна болест страдат жените - пикът е между 19 и 30 г. Не са застраховани обаче и мъжете - при тях се проявява малко по-късно. Ако в семейството ти някой е страдал от това заболяване и в края на деня усещаш тежест и подуване краката, ако си забелязъл синееща пигментация в долната им част или т.нар. звездички от кръвоносни съдове, непременно се консултирай със специалист. Колкото по-рано — толкова по-лесно ще се справиш с проблема. А за да предотвратиш усложненията при подобен проблем, можеш да се придържаш към следните простички правила.

 

Когато ти се налага дълго време да седиш или стоиш прав, използвай всеки удобен момент да прехвърлиш тежестта на тялото от единия на другия крак или от пръсти към пети и обратно. Забрави позата седене „крак върху крак”.

 

 

Използвай стълбищата като тренажор и не пропускай възможността да се качиш или слезеш поне няколко етажа - така принуждавате кръвта да се раздвижи.

 

Откажи се от прекалено тесните дънки и чорапите със стегнати ластици - те могат да увредят кръвоносните съдове. Спортувай - особено подходящи са плуването, спортното ходене, бягането, аеробиката, каране на велосипед. Тенисът не се препоръчва при разширени вени.

 

Преразгледай начина си на хранене. Не посягай към мазните храни, яж повече плодове и зеленчуци, богати на целулоза. Свали излишните килограми. Осигури комфорт за краката: всекидневните обувки да са с ток до 4 см, а вечерните -до 6 см. Пази се от студа, забрави за мини полите и тънките чорапи през зимата.

 

Когато си почиваш на дивана, поставяй краката си 15-20 см по-високо от сърцето. Тази поза не е удобна винаги, но е наистина здравословна. Ако имаш съмнение за разширени вени, отиди на лекар, който ще те диагностицира. Ще трябва да носиш специални чорапи, които да облекчат симптомите на заболяването.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия