Любопитни факти, свързани с пчелите

2015-03-25 12:35:00
Любопитни факти, свързани с пчелите
Снимка: thinkstockphotos.com

Пчелите са изключително важни за природата и определено са едни от най-интересните насекоми на Земята. Те са монофилетична група летящи насекоми, които участват активно в опрашването на растенията и произвеждат пчелен восък. В едно гнездо могат да съжителстват до 80 000 пчели. Те са над 20 000 вида, като съществуват и доста видове, неописани за науката. Пчелите обитават целия свят с изключение на Антарктида.

 

Любопитни факти за пчелите:

 

 

- Всички работни пчели са женски.

 

- За един полет пчелата донася не повече от 0.02 грама мед. За 1 кг. мед пчелите събират 3кг. нектар, който обработват. По време на обработката те вентилират влагата, обогатяват нектара с пчелни ферменти, пчелна отрова, прополис и пчелно млечице и така превръщат меда в жив продукт. При добри условия едно пчелно семейство може да събере за 1 ден 6 кг. мед или около 150 кг. за едно лято.

 

- Пчелата-майка може да снесе до 3 000 яйца на ден при скорост от 5-6 на минута, което е по 1 яйце на всеки 10 секунди.

 

- Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90 000 км.

 

- За да се добият 4 кг. мед, разстоянието, което минава една пчела, се равнява на пътя до Луната и обратно.

 

- За целия си живот една пчела-работничка прави 1.5 супени лъжици мед.

 

- Пчелата-майка е единствената женска с напълно развити размножителни органи. В едно пчелно семейство има няколкостотин търтея, които са малко по-едри от пчелите-работнички. Тяхното единствено задължение е да оплождат пчелата-майка и затова се срещат само по време на размножителния период. След като оплодят майката, търтеите биват изгонени от кошера.

 

 

- Пчелите комуникират помежду си чрез танцуване, което могат да разберат, дори когато навън е тъмно. По този начин пчелите-разузнавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата.

 

- Пчелата лети средно с 15-20 км/час, като при полет без товар развива скорост до 65 км/час.

 

- Продължителността на живота на една пчела-работничка през активния сезон е от 3 до 6 седмици. През целия си живот те се хранят с нектар и прашец и използват прополиса като защитно средство. Докато са живи произвеждат мед, пчелна отрова, пчелно млечице и восък, които се използват от хората.

 

- В един кошер има до около 80 000 пчели, като най-голямата част от тях са пчелите-работнички, които са подчинени на една пчела-майка, която е два пъти по-едра от тях и е по-светлокафяво оцветена. Пчелата-майка има развито и удължено коремче, по-дълги крака и движенията ѝ се отличават от тези на пчелите-работнички.

 

- Мозъкът на медоносната пчела-работничка е 1 кубичен милиметър, но представлява най-плътната неврологична тъкан, на което и да е било животно.

 

- Пчелите изяждат около 8 кг. мед, за да произведат 1 кг. пчелен восък.

 

- Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, употребявана от хората. В една лъжица мед има повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Медът съдържа 70 пъти повече витамин В12, отколкото прасковите, 60 пъти повече, отколкото гроздовият сок, 5 пъти повече, отколкото сокът в пресните ябълки.

 

- Микробите нямат шанс да оцелеят заради голямото съдържание на калий в меда.

 

- За да произведе 30 грама мед, пчелата трябва да извърши над 1 600 кръгови полета, като всеки от тях може да достигне до 10км. За да произведат килограм мед пчелите изминават разстояние, което е равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята.

 

- Пчелите от един кошер посещават до 225 000 цвята за един ден. Една от тях обикновено посещава между 50 и 1 000 цвята дневно, но понякога достига и до няколко хиляди.

 

- Една пчела трябва да работи 30 дни по 8 часа, за да получи 1 чаена лъжичка пелети от пчелен прашец, която съдържа 2.5 милиарда зрънца цветен прашец.

 

- Пчелите произвеждат единствената храна, която ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. Учените открили в египетските пирамиди годен за консумация мед.

 

- Медоносните пчели са едни от изключително редките пчели със сложни очи с власинки. Те имат и магнитна лента около мозъка, която им помага за навигацията.

 

- Пчелите имат невероятно точен вграден часовник, който им сигнализира на всеки 24 часа и те се връщат на същата място, на което им се налива меден разтвор всеки ден.

 

- Средната температура в кошера е 34 градуса по Целзий.

 

- Всеки път пчелите събират прашец само от един вид цветя. Когато две различни цветя с почти идентични цветове растат едно до друго, пчелите никога няма да докоснат полена на грешното цвете.

 

- Пчелите са преживели на Земята повече от 150 000 000 години.

 

- Когато Александър Велики умира, той е пренесен обратно в Гърция в златен ковчег, пълен с мед.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия