Как да ядеш мед, за да извлечеш максимум ползи от него

2015-03-09 16:36:00
Как да ядеш мед, за да извлечеш максимум ползи от него
Снимка: thinkstockphotos.com

Медът е изключително полезен за здравето. Доста хора не го обичат или нямат навика да го консумират редовно, а има и такива, които го правят, но се оказва, че но го приемат по правилния начин. Да, медът трябва да се консумира по правилен начин, за да може да се извлекат максимум ползи от него.

 

Специалистите препоръчват всяка сутрин да се консумира по една супена лъжица мед на гладно. Хубаво е да престои в устата за няколко минути, за да може да се разтвори напълно. След това не бива да се пие вода известно време, за да има възможност медът да премине през кръвоносните съдове, намиращи се под езика и да стигне до стомаха.

 

 

Ако не обичаш да ядеш чист мед, то може да си разтвориш една лъжица в топло мляко или чай. След това изпий течността бавно и на малки глътки, които трябва да задържаш за малко време в устата. По този начин ще помогнеш да активизиране на ензима, който насърчава антисептичното и антивирусното свойство на меда. При задържане на течността в устата медът действа първо в устната кухина и гърлото, а след това в останалите части на тялото.

 

Консумацията на мед рано сутрин дава нужната енергия за деня, а преди лягане подобрява качеството на съня.

 

Ако досега не си ял мед или е било рядко и в малки количества, наблюдавай организма си първите няколко дни, защото медът може да доведе до алергична реакция заради множеството потенциални алергени, които съдържа в себе си.

 

Медът не бива да се излага на прекалено високи температури, защото става токсичен. Поради тази причина не бива да се поставя в ястия, които се пекат. Топлият и запечен мед става вреден, защото създава лепкаво токсично вещество, което задръства храносмилателния тракт и червата. Също така при висока температура – над 40 градуса по Целзий, медът губи своите лечебни свойства.

 

Много е важно с какъв прибор се консумира. Медът трябва да се яде с дървена, порцеланова или пластмасова лъжица, но в никакъв случай с метална.

 

Истинският мед с течение на времето се втвърдява, но това по никакъв начин не се отразява върху неговите лечебни свойства. Срокът на годност на добре затворения мед е неограничен.

 

Освен като храна, медът може да се използва е като мехлем срещу изгаряния. Ако бъде поставен върху изгорено кожа малко след инцидента, той ще помогне за предотвратяване образуването на мехури и белези. Медът може да се поставя и на малки рани и порязвания, защото има антисептичен ефект.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия